Kehto (kirja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kehto (engl. Cradle) on Arthur C. Clarken ja Gentry Leen kirjoittama tieteisromaani vuodelta 1988. Sen on suomentanut Matti Kannosto ja julkaissut Kirjayhtymä vuonna 1990. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Miamin alueelle vuoteen 1994 ja se käsittelee ihmisten ja maanulkopuolisten olentojen kohtaamista. Kirjan maailmassa kuvaillaan viestintälaitteiden ja elektroniikan kehittyneen nopeasti kirjan kirjoittamista seuranneena kuutena vuotena.[1]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjaa on saanut osakseen kritiikkiä runsaista henkilöhahmojen yksityiselämän kuvauksista, jotka eivät liity juoneen, sekä lukuisista seksikohtauksistaan. Eräs kriitikko kirjoitti[2]:

"En pane pahakseni hahmojen kehittelyä ja, kunhan se liittyy tuleviin tapahtumiin, minua ei haittaa vaikka se venyisi pitkäksikin. Mutta ensimmäiset muutama sata sivua Kehtoa ovat täynnä enemmän tai vähemmän yhdentekevää hahmojen kehittelyä, selvästi Gentry Leen kirjoittamaa, joka voisi olla suoraan romanttisesta Harlekiini-kirjasta. Muutama sivu skifiä, selvästi jonkun muun kuin Gentry Leen kynästä, on ripoteltuna sinne tänne, jotta lukija muistaisi maksaneensa 6$ Clarken romaanista eikä 2$ ruokakaupan roskaromaanista."

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arthur C. Clarke, Gentry Lee: Kehto, Kirjayhtymä, 1990.
  2. Jones, C.:Cradle[vanhentunut linkki], Science Fiction and Society, luettu 24.8.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Juho Sandberg: Kehto. Aikakone 3/1990.