Kauppakamari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen postilaitos julkaisi vuonna 1968 postimerkin Kauppakamarijärjestön 50-vuotisen toiminnan kunniaksi.

Kauppakamarit ovat järjestöjä, jotka edistävät yritystoimintaa ja talouden vapautta sekä toimivat elinkeinoelämän edunvalvojina. Lisäksi kauppakamarit toimivat muun muassa lainopillisina neuvonantajina ja järjestävät koulutusta. Markkinatalouden edistämiseen perustuvilla järjestöjen kannanotoilla ja tiedotustoiminnalla vaikutetaan yleensä paikallisesti alue- ja liikennepolitiikkaan, työvoiman saatavuuteen ja koulutuskysymyksiin.

Kauppakamari-nimeä saavat Suomessa käyttää vain Keskuskauppakamarin jäseninä olevat kauppakamarit. Eri maiden väliset kauppakamarit, kuten Saksalais-Suomalainen tai Suomalais-Venäläinen kauppakamari, eivät ole kauppakamarilaissa (Kauppakamarilaki 878/2002) määriteltyjä kauppakamareita. Myöskään Nuorkauppakamarit eivät ole osa laissa määriteltyä kauppakamarijärjestelmää vaan yksityisten henkilöiden kansainvälinen kouluttautumis- ja kehittämisjärjestö. Nämä organisaatiot ovat kuitenkin saaneet erillisen luvan käyttää nimessään termiä kauppakamari.

Kauppakamarit tuottavat maksullisina palveluina neuvontaa ja koulutusta; kauppakamarien jäsenet saavat alennuksia palvelujen hinnoista. Vaikka ovatkin yksityisen sektorin toimijoita, kauppakamareilla ja Keskuskauppakamarilla on myös julkisia tehtäviä, kuten ulkomaankaupan asiakirjojen vahvistaminen ja tilintarkastusjärjestelmän ylläpitäminen (Kauppakamarilaki 878/2002).

Ensimmäiset kauppakamarit perustettiin manner-Euroopassa vuonna 1599 suojelemaan kauppiaita merirosvoilta. Alkuperäisestä toiminta-ajatuksesta on edelleen jäljellä useimpien kauppakamarien tehtäviin kuuluva kaupan vapauden edistäminen.

Kauppakamarit ovat verkottuneet maailmanlaajuisesti ja osa niistä on mukana myös esim. eurooppalaisten kauppakamarien Eurochambres järjestössä ja kansainvälisesti International Chamber of Commerce (ICC) järjestössä. Kauppakamareita on maailmalla noin 12 000. Suomessa on 19 alueellista kauppakamaria, joissa on jäseniä yhteensä lähes 18 000. Jäsenet ovat pääasiassa PK-yrityksiä; myös useimmat kunnat ja monet elinkeinoelämän kehitysorganisaatiot ovat kauppakamarin jäseniä. Suomessa kauppakamarin jäsenyys on yrityksille vapaaehtoista. Monissa maissa yritysten jäsenyys kauppakamariin on pakollista ja niissä hoidetaan myös tehtäviä, joita Suomessa hoitavat muun muassa Patentti- ja rekisterihallitus sekä Finpro.

Suomessa kauppakamarit ylläpitävät mm. LKV (laillistettu kiinteistövälittäjä) nimikkeen sekä tavarantarkastajatoimintaa. Historiallisia kauppakamarin saavutuksia ovat myös kansainvälisessä kaupankäynnissä yleisesti käytetyt Incoterms toimituslausekkeet sekä sopimusriitojen sovittelu, eli arbitraatiomenettelyt.

Alueelliset kauppakamarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epävirallisia kauppakamareita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kauppakamari.