Kaupallinen avaruustoiminta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kaupallinen avaruustoiminta on avaruustoimintaa, jossa toimijana on kaupalliselta pohjalta toimiva yritys. Toistaiseksi kaupallinen toiminta on ollut lähinnä tietoliikennesatelliiteilla tehtävää tiedonvälitystä. Lisäksi esimerkiksi satelliittikaukokartoituksen kuva-aineistoa myydään kaupallisesti.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruuden taloudellista hyödyntämistä on kaavailtu venäläisen Konstantin Tsiolkovskin 1900-luvun alun teorioista alkaen. 1960-luvulta alkaen sääsatelliitit, tietoliikennesatelliitit ja 1970-luvulta alkaen paikannussatelliitit ovat muodostaneet kaupallisen avaruustoiminnan pääosan. 1980-luvulla arveltiin avaruusasemien ja jopa lyhyiden sukkulalehtojen mahdollistavan esimerkiksi lääkkeiden teollisen valmistuksen tai läpimurtoon johtavan tutkimuksen avaruudessa, mutta saman vuosikymmenen aikana tämä todettiin nykyisen teknologian aikana olevan vain haave.

Virgin Galacticin SpaceShip Two ja emoalus White Knight Two

Venäjä on toteuttanut 1990-luvulta asti kaupallisia miehitettyjä avaruuslentoja. Avaruusturismia on rajoittanut osin matkan korkea hinta, sillä yksi matka on maksanut kymmeniä miljoonia euroja, ja myytävien paikkojen vähäisyys (korkeitaan muutama ihminen per vuosi). Toisaalta vähäinen tarjonta tekee markkinasta ekslusiivisen. Paraboliset lennot avaruuden rajoille ja alas (lennon pituus luokkaa 30 minuuttia) paljon vähemmin kustannuksin (lentolipun hinta satoja tuhansia euroja) voi syödä varsinaisten avaruuslentojen kysyntää tekemällä avaruudessa käynnistä "liian tavallista"? Yritysten miehitetyt lennot ovat suunnittelu- ja kokeiluasteella. Esimerkiksi Virgin Galactic suunnittelee aloittavansa miehitetyt lennot yli 100 kilometrin korkeuteen vuonna 2010-2012.

Perusmarkkina: kantorakettilaukaisut ja tietoliikennesatelliitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 2005-2006 Venäjä teki puolet maailman kantorakettilaukaisuista ollen suurin kaupallinen toimija alalla. Vuoden 2005 tilastojen mukaan tulot laukaisuista jakautuivat seuraavasti

  • Arianespace ansaitsi 490 miljoonaa dollaria vain viidestä Ariane 5 laukaisusta. Ariane 5-laukaisun hintana on pidetty 170 miljoonaa euroa (vuoden 2005 valuuttakursseilla noin 200 miljoonaa dollaria), mutta hinta vaikuttaa olevan alle 100 miljoonaa dollaria.
  • Venäläiset organisaatiot ansaitsivat 350 miljoonaa dollaria kahdeksasta laukaisusta.
  • Venäläis-ukrainalais-yhdysvaltalainen Sea Launch ansaitsi 280 miljoonaa dollaria neljästä Zenit-laukaisusta. Tästä tuloutuu nettiartikkelin mukaan 25 % Venäjälle, mutta toisaalta raketin osista on 70 % venäläisvalmisteisia.
  • Yhdysvaltalaiset yhtiöt ansaitsivat 70 miljoonaa dollaria ilmeisesti Delta II-laukaisusta.[1]

Vuosina 2005, 2006 ja 2007 Venäjä on johtanut rakettilaukaisuliiketoiminnassa. Vuonna 2007 se teki 26 laukaisua, joka on noin 40 % kaikista.[2]

Tietoliikennesatelliittien markkina on kaupallinen - yksityiset yritykset operoivat tietoliikennesatelliitteja ja niiden transpondereita vuokrataan TV-ohjelmia välittäville yhtiöille (tai satelliitit ja palvelu ovat integroituneet samaan yhtiöön). Suuret tietoliikennesatelliittiyhtiöt INTELSAT, EUTELSAT, INMARSAT on kaikki perustettu valtioillisten omistajien varaan ja valtioiden subventoihin. Ne on yksityistetty 1990-luvulla, joten niiden pitkän aikavälin toimivuus markkinoien ehdoilla ei ole koeteltu. Vuonna 2010 onkin alettu Länsi-Euroopassakin enenevästi puhua siitä, että yksityiset satelliittioperaattorit vuokraisivat asevoimille tietoliikennekapasiteettia, joka kuulostaa subventioilta. Tietoliikennesatelliittien liiketoimintaan ovat kuuluneet myös geostationaarisen radan satelliittipaikkojen myynti - etenkin Tyynen meren pienet ekvaattorilla sijaitsevat saarivaltiot ovat tehneet näin.

Satelliittipaikannus - GPS - on luonut suuren päätelaite-, kartta- ja palvelumarkkinan, mutta se ei ole kytköksissä julkisella rahoituksella ylläpidettyyn satelliittisegmenttiin.

Tulevaisuuden näkymiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkälle menevää aurinkokunnan hyödyntämistä edustaisi kaivostoiminta avaruudessa, käytännössä lähinnä asteroidien mineraalivarojen hyödyntäminen. Tämä on kuitenkin YK:n avaruustoiminnan periaatteiden vastaista samaan tapaa kuin esimerkiksi Etelämantereen käyttäminen teolliseen toimintaan. Tässä kaupallista toimintaa on lähinnä taivaankappaleiden tai niiden osien (ts. omistusta kuvaavien "osakekirjojen" myynti) nettimyynti ilman mitään juridista perustetta. Liiketoimintaa on etenkin Yhdysvalloissa syntynyt asteroidien ja esimerkiksi Kuun "maa"-alueiden myynnistä, joka on YK:n avaruussopimuksen vastaista toimintaa. Vuonna 2007 Kiina kielsi tällaisen "maakaupan".

On esitetty myös avaruuspohjaista sähköntuotantoa. Aurinkoenergiaa kerättäisiin avaruudessa olevilla suurilla aurinkopaneelisatelliiteilla ja tämä energia lähetettäisiin edelleen mikroaalloilla maan päälle. Neuvostoliiton on arveltu testanneen langatonta sähkönsiirtoa avaruudesta maahan 1970-luvun lopulla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Valtaoja, Leena: Lähdetään avaruuteen: Rattaat rakettiin äiti!. Ursan julkaisuja 54. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1995. ISBN 951-9269-76-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]