Kaunasin vanhakaupunki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaunasin vanhakaupunki talvella.

Kaunasin vanhakaupunki sijaitsee Niemen- ja Nemumasjoen yhtymiskohtaan rakennetun Kaunasin linnoituksen ympärillä. Lännessä ja etelässä rajana on joki, kun taas muut rakennukset on rakennettu linnoituksen itäpuolelle. Kaupungin perustana on vanha linnoitus, jota kunnostetaan myös Euroopan unionin rakennerahastojen tuella.

Kirkot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaunasin linnoituksen vieressä on fransiskaaneille kuuluva Pyhän Yrjön kirkko, joka oli Liettuan sosialistisen neuvostotasavallan aikana varastorakennuksena. Kirkon täydellisen entisöinnin arvoksi on arvioitu noin 10 miljoonaa euroa. Kirkossa on jumalanpalveluksia varten punaisista tiilistä tehty tilapäinen alttari ja tuoleina toimivat retkeilytuolit.

Museot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keramiikkamuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaunasin vanhassakaupungissa on useita museoita, kuten Kaunasin keramiikkamuseo, jonka vanhimmat ruukut ovat 1400-luvulta. Näyttelyssä on myös koristetiiliä ja tiiliä, joihin on sinetöity hallitsijoiden kuvia. Osa keramiikkamuseon näyttelystä on ulkomailta saatua, kuten yhdysvaltalainen tilapäiskokoelma.

Osa keramiikkamuseon Kaunasin vanhan kaupungintalon kellarissa olevista tiloista on ollut aikoinaan vankiselleinä. Yksi huoneista on eristysselli, karsseri.

Viestintämuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaunasin viestintämuseossa on lyhyt esittely postilaitoksesta Liettuan suuriruhtinaskunnassa ja myös Liettuan tasavallassa vuoteen 1939. Viestintämuseon merkittävin osa liittyy puhelin-, radio- ja televisiotekniikkaan. Kaunasissa on ollut alaan liittyvää elektroniikkateollisuutta. Erilaiset puhelimet, radiovastaanottimet kuin myös Nokian ja Benefonin matkapuhelimet ovat edustettuina, samoin myös kaapelit paperieristeisistä kuparikaapelista ajanmukaisiin valokaapeleihin.