Kaukokäyttölaite

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaukokäyttölaite on laite, jolla voidaan käyttää radiota etäältä. Koska kenttäradion sijainti voidaan suuntia ja sen käyttäjää kohtaan voidaan kohdistaa tulta, on järkevää viedä kenttäradio sähkömagneettisen säteilynsä vuoksi paljastavine antenneineen etäälle, jotta mahdollinen yhteyden katkaisemiseen tähtäävä radion tuhoaminen tai tuhoamisyritys ei vahingoita radiota päivystävää käyttäjää. Hyvä etäisyys esimerkiksi epäsuoralta kranaatinheittimistön tai kenttätykistön tulelta voi olla 50 metriä.

Mikäli myös kenttäradio halutaan suojata, kaivetaan se poteroon maan sisälle suojaan epäsuoralta tulelta, mutta sateen mahdollisuuden ja epäpuhtauden vuoksi se voidaan asettaa poterossa puusta tehdylle telineelle, jolloin se ei joudu suoraan kosketukseen poteron maan kanssa. Myös käyttäjä voi olla omassa poterossaan.

Radioon kiinnitetty kaukokäyttölaite ja radiota mahdollisesti kaukokäyttävä kenttäpuhelin yhdistetään usein parikaapelilla.

Yleisesti Suomen puolustusvoimissa käytössä olevissa pataljoonaradioissa LV 217:ssä ja LV 217M:ssä kaukokäyttölaiten liitetään radioon MIL-C-55116-audioliittimen avulla.