Kauko Pöyhönen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kauko Ilmari Pöyhönen (3. maaliskuuta 1918 Pietari, Neuvosto-Venäjä22. huhtikuuta 1970 Bardu, Norja)[1] oli suomalainen kenraaliluutnantti. Hän toimi puolustusministeriön kansliapäällikkönä 23.4.1968–22.4.1970.[2]

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pöyhönen osallistui huhtikuun loppupuolella 1970 Pohjois-Norjassa pidettyyn Pohjoismaiden puolustusministereiden kokoukseen ministeri Sulo Suorttasen seurassa. Huhtikuun 22. päivänä kokousvieraille järjestettiin Bardussa Sørskogenin ampumakenttäalueella taistelunäytös. Näytöksen päätyttyä vieraita saapui noutamaan kolme Norjan ilmavoimien Bell UH-1B -helikopteria, jotka odottivat matkustajiaan moottorit käyden. Keskimmäiseen helikopteriin suuntaavien vieraiden oli tarkoitus mennä sisään helikopterin vasemmasta ovesta, mutta Pöyhönen päätti kiertää helikopterin pyrstöpuomin ja yrittää sisään oikeanpuoleisesta ovesta. Ovi oli kuitenkin lukittu. Tällöin Pöyhönen kääntyi kannoillaan ja ehti ottaa muutaman askeleen kiertääkseen helikopterin uudestaan, mutta samassa hän törmäsi helikopterin pyörivään pyrstöroottoriin. Pyörivä roottori silpoi pahoin Pöyhösen pään ja olkapään, eikä paikalle nopeasti saatu sotilaslääkäri voinut tehdä muuta kuin todeta hänet kuolleeksi. Hänen ruumiinsa lennätettiin ensin Tromssan sotilassairaalaan Setermoeniin ja seuraavana päivänä 23.4.1970 Suomeen. Pöyhönen haudattiin 29.4.1970.[3] Hänen hautansa on Helsingin Hietaniemen hautausmaalla lähellä sankariaukiota.

Ensimmäinen Suomessa valmistettu S J35 Draken -hävittäjä nimettiin vuonna 1974 ”Kakeksi” Pöyhösen lempinimen mukaan.[4]

Sotilasuran yhteenveto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylennykset[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Henkilötiedot hautakivessä Hietaniemen hautausmaalla
  2. http://www.defmin.fi/?s=40
  3. http://luftfart.media/2016/11/07/generalloytnant/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Drakeneista riittää kokoamista vuodeksi (maksullinen artikkeli) Helsingin Sanomat 26.4.1974, HS Aikakone. Viitattu 13.4.2018.
  5. Nimikirjanote, Pöyhönen, Kauko Ilmari, Kansallisarkistotarvitaan parempi lähde
Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.