Kathryn Hulme

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kathryn Hulme noin vuonna 1920.

Kathryn Cavalry Hulme (6. tammikuuta 190025. elokuuta 1981) oli yhdysvaltalainen journalisti ja kirjailija.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San Franciscossa syntynyt Hulme opiskeli Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä ja muutti vuonna 1922 New Yorkiin, jossa hän opiskeli journalismia ja toimi muun muassa freelancer-toimittajana. 1930-luvulla hän matkusteli Euroopassa ja vuonna 1932 hän tapasi Pariisissa armenialais-kreikkalaisen mystikon G. I. Gurdjieffin ensimmäisen kerran. Hulme toivoi pääsevänsä Gurdjieffin henkilökohtaiseksi oppilaaksi, mutta vasta neljän vuoden jälkeen hänen ponnistelunsa palkittiin. Vuonna 1967 julkaistu kirja The Undiscovered Country: A Spiritual Adventure on Hulmen omaelämäkerrallinen teos, joka kertoo hänen kokemuksistaan Gurdjieffin muodostaman erityisen ”Köysi”-naisryhmän jäsenenä. Ryhmän jäsenet olivat kaikki perheettömiä, kirjallisesti suuntautuneita, sofistikoituneita avantgardisteja. Ryhmään kuuluivat muun muassa kustannustoimittaja Margaret Anderson, toimittaja Solita Solano ja ranskalainen sopraano, kirjailija Georgette Leblanc.

Toisen maailmansodan jälkeen Hulme työskenteli vuosina 1945–1947 kansainvälisen UNRRA-avustusjärjestön (United Nations Relief and Rehabilitation Administration / YK:n avustus- ja jälleenrakennuselin) leirin johtajana Wildfleckenissä, Saksassa. Hulme tapasi Wildfleckenissä belgialaisen entisen luostarisisaren nimeltä Marie-Louise Habets, josta tuli hänen elinikäinen kumppaninsa ja joka oli hänen pääteoksensa Nunnan tarinan innoittaja. Wildfleckenin ajan kokemuksistaan Hulme kirjoitti kirjan The Wild Place.

Suuri yleisö muistaa Kathryn Hulmen ehkä parhaiten hänen romaanistaan Nunnan tarina (engl. The Nun’s Story), joka lienee kuuluisimpia nunnista kertovia romaaneja. Vuonna 1959 romaanista tehtiin Fred Zinnemannin ohjaamana samanniminen Hollywood-elokuvaversio. Elokuvan päärooleja esittivät Audrey Hepburn ja Peter Finch; Hulme sekä hänen elämänkumppaninsa olivat mukana elokuvanteossa teknisinä asiantuntijoina. Romaani pohjautuu Hulmen elämänkumppanin Habetsin kokemuksiin sairaanhoitotyötä harjoittaneessa sisarkunnassa, ja tätä ”perustuu tositapahtumiin” -iskulausetta on käytetty hyödyksi teoksen markkinoinnissa. Hulmen romaanissa biografisuus on muun muassa päähenkilön uudelleen nimeämisen kautta niin häivytettyä, että se on täysin mahdollista lukea myös fiktiivisenä tekstinä ilman kysymystä historiallisesta autenttisuudesta. Habets ja Hulme tutustuivat Audrey Hepburniin tämän valmistellessa rooliaan. Elokuvan ja sen pohjana olevan kirjan taustoja sekä Hulmen, Hubartin ja Hepburnin keskinäisiä suhteita on käsitelty radio-ohjelmassa The Belgian Nurse, joka esitettiin ensi kertaa BBC:n Radio Four -kanavalla 13. tammikuuta 2007.

Vuodesta 1960 lähtien Hulme asui Kauain saarella Havaijilla elämänkumppaninsa Habetsin kanssa. Hulmen aikeena oli kirjoittaa Havaiji-taustainen romaani. Viimeisinä elinvuosina hänen terveydentilansa kuitenkin heikentyi ja tämä aie jäi toteutumatta.

Kathryn Hulme meni naimisiin Leonard D. Geldert’n kanssa New Yorkissa 25. elokuuta 1925. Pariskunta erosi vuonna 1928 lapsettomana. Hulme kuoli Lihuen kaupungissa Kauailla 25. elokuuta 1981.

Hulmen kirja The Wild Place voitti Atlantic Nonfictional Prize Award -tietokirjallisuuspalkinnon vuonna 1953.

Julkaistut kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Arab Interlude
  • Desert Night
  • We lived as Children 1938
  • The Nun’s Story 1956 (suom. Nunnan tarina 1957)
  • Annie’s Captain 1961
  • Undiscovered Country 1967
  • Look a Lion In The Eye 1971

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]