Katedraalikoulu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Keskiaikaista opiskelua (Codex Manesse)

Katedraalikoulut olivat keskiajalla piispanistuimen yhteyteen perustettuja kouluja, jotka oli tarkoitettu etupäässä hengelliseen säätyyn valmistuvia varten. Porvaristolla oli todennäköisesti kunnia saada oma jälkeläisensä kouluun. Pääsy oli mahdollista vain kirkolle taloudellisen avustuksen antaneiden keskuudesta ja ruokki kilpailua rikkaiden lahjoitusten suuruudesta. Katedraalikouluja alettiin perustaa 1000-luvulla paavi Gregorius VII:n toimeenpanemien uudistusten yhtenä osana. Järjestelmän kehitti Metzin piispa Krodegang. Useista katedraalikouluista kehittyi myöhemmin keskiaikainen yliopisto.[1]

Turun katedraalikoulu oli Suomen ensimmäinen koulu, ja se perustettiin luultavimmin 1276. Se sijaitsi alun perin tuomiokirkon yhteydessä sen muurissa olleessa rakennuksessa. Myöhemmin koulu siirtyi Suurtorin laidalle. Yksi sen kuuluisimmista opettajista oli Mikael Agricola. Katedraalikoulun oppilaita sanottiin teineiksi.[2] Myös Viipurin hiippakunnan alaisuudessa toimi katedraalikoulu 1500-luvun lopulla ja 1600-luvun alussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaisu-Maija Nenonen, Ilkka Teerijoki: Historian suursanakirja, s. 897. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.
  2. Zetterberg, Seppo (toim.): ”(Myöhäiskeskiajan) kulttuuri, kirj. Jouko Vahtola”, Suomen historian pikkujättiläinen, s. 124-5. Helsinki: WSOY, 1987. ISBN 951-0-14253-0.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.