Kate Moss

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kate Moss
Kate Moss.
Kate Moss.
Henkilötiedot
Syntynyt16. tammikuuta 1974 (ikä 50)
Yhdistynyt kuningaskunta Croydon, Surrey, Englanti
Ammatti malli
Malli
Pituus 168 cm
Hiusten väri ruskea
Silmien väri pähkinänruskea
Aiheesta muualla
Kotisivut

Katherine ”Kate” Moss (s. 16. tammikuuta 1974 Croydon, Surrey, Yhdistynyt kuningaskunta) on englantilainen supermalli ja muoti-ikoni. Hän nousi julkisuuteen 1990-luvulla grunge-ilmiön mukana ja teki läpimurtonsa yhdysvaltalaisen muotitalo Calvin Kleinin kohua herättäneissä mainoskampanjoissa. Langanlaiha ja malliksi lyhyt Moss erosi aloittaessaan ulkonäöllään aikaisemmista huippumalleista, ja hän vaikutti paljon 1990-luvun kauneusihanteisiin. Sittemmin Moss on tehnyt laajan uran näytös- ja valokuvamallina. Vuosina 2007–2010 hän myös suunnitteli menestyksekkäitä mallistoja Topshop-vaateketjulle.

Uransa lisäksi Moss on usein ollut otsikoissa yksityiselämänsä ja päihteidenkäyttönsä takia.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moss syntyi 16. tammikuuta 1974 Addiscombessa, Croydonin esikaupungissa Lontoossa matkailutoimiston työntekijä Peter Mossin ja tämä vaimon Lindan (o.s. Shepherd) ensimmäisenä lapsena. Hänellä on myös lyhyen mallinuran tehnyt nuorempi veli Nick Moss sekä kaksi sisarpuolta isänsä uudesta avioliitosta. Mossin vanhemmat erosivat hänen ollessaan teini-ikäinen. Moss kävi koulunsa Ridgeway Primary Schoolissa ja Riddlesdown Collegiatessa, josta valmistui vuonna 1990.

Mallinura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mossin ura alkoi kun Storm-mallitoimiston perustaja Sarah Doukas huomasi hänet John F. Kennedyn kansainvälisellä lentoasemalla vuonna 1988 ja tarjosi hänelle mallisopimusta. Tuolloin neljätoistavuotias Moss oli ollut perheensä kanssa lomalla Bahamasaarilla ja odotti kentällä paluulentoa Lontooseen.

Moss muotikuvaaja Mario Testinon kanssa 2000-luvulla

Moss esitteli aluksi muotia nuortenlehdissä, ja esiintyi ensimmäisen kerran catwalkilla John Gallianon näytöksessä Pariisissa vuonna 1989. Samoihin aikoihin valokuvaaja Corinne Day valokuvasi Mossia The Face-lehdelle The Third Summer of Love -nimiseen muotiartikkeliin. Tuulisella rannalla otetut mustavalkoiset kuvat Mossista saivat paljon huomiota Lontoossa. Hänet lähetettiinkin seuraavaksi New Yorkiin kokeilemaan mallintöitä, mutta tuolloin menestymisen esteeksi nousi Mossin liian lyhyeksi koettu pituus, noin 170 senttimetriä. Seattlelaisen grunge-tyylin noustua suosioon Moss alkoi kuitenkin saada töitä, ja hänestä tuli trendin keulakuva muotimaailmassa. Suuren yleisön tietoisuuteen Moss nousi muotitalo Calvin Kleinin mainoskampanjoissa. Moss herätti paljon kritiikkiä hoikan kehonsa takia, ja häntä verrattiin 1960-luvun valokuvamalli Twiggyyn. Mossia ja hänen vanavedessään tulleita uusia malleja alettiin kutsua termillä heroin chic, joka tarkoitti passiivista, huumeaddiktoituneen näköistä ulkomuotoa.

1990-luvulla Moss esiintyi monissa mainoskampanjoissa, muotilehdissä ja -näytöksissä, tehden töitä lähes jokaisen kuuluisan muotitalon ja muotivalokuvaajan kanssa. Hän julkaisi vuonna 1997 valokuvakirjan Kate: The Kate Moss Book, joka sisälsi retrospektiivin eri valokuvaajien otoksia hänestä. 2000-luvulta lähtien Moss on keskittynyt lähinnä lehti- ja muotikuvauksiin, eikä häntä ole enää juurikaan nähty catwalk-mallina. Hän on edelleen yksi muotimaailman suosituimmista malleista, ja myös useat taiteilijat, kuten Tracey Emin ja Sam Taylor-Wood, ovat kuvanneet Mossia töissään. Lucian Freudin raskaana olevasta Mossista maalaama alastonmuotokuva myytiin Christie'sin huutokaupassa helmikuussa 2005 noin neljällä miljoonalla punnalla. Moss on myös esiintynyt monissa musiikkivideoissa ja tehnyt yhteistyötä muusikoiden kanssa, laulaen esimerkiksi Primal Scream -yhtyeen Bobby Gillespien kanssa dueton Some Velvet Morning.

Mallintöiden lisäksi Moss on saanut maineen muoti-ikonina, ja vuosina 2007–2010 hän suunnittelikin myös menestyksekkäitä vaatemallistoja englantilaiselle Topshop-valmisvaateketjulle.[1] Moss on myös tuottanut hajuvesivalmistaja Cotyn kanssa neljä hänen nimeään kantavaa hajuvettä vuodesta 2007 lähtien.[2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mossin yksityiselämä on lähes hänen koko uransa ajan kiinnostanut erityisesti Ison-Britannian keltaista lehdistöä. Uransa alussa hän seurusteli valokuvaaja Mario Sorrentin kanssa, joka myös kuvasi hänen ensimmäisiä Calvin Klein-mainoksiaan. 1990-luvulla otsikoihin nousi hänen suhteensa näyttelijä Johnny Deppiin, minkä päättymisen jälkeen vuonna 1998 hän hakeutui hoitoon psykiatriselle The Priory-yksityisklinikalle.[3] 2000-luvun alussa Moss seurusteli lehtikustantaja Jefferson Hackin kanssa, ja sai tämän kanssa tyttären, Lila Gracen (s. 2002). Pari erosi kuitenkin pian lapsen syntymän jälkeen.

Hackin jälkeen Mossin suhde päihdeongelmaiseen muusikko Pete Dohertyyn herätti paljon kohua. Moss joutui tuolloin myös itse huumeskandaalin keskelle, kun syyskuussa 2005 videonauha hänestä käyttämässä kokaiinia lontoolaisessa levytysstudiossa vuoti julkisuuteen tabloidi The Daily Mirrorin kautta. Kohun aikana useat Mossin työnantajat, kuten Burberry ja H&M, päättivät lopettaa mainossopimuksensa hänen kanssaan.[4] Moss teki julkisen anteeksipyynnön ja hakeutui kuukaudeksi päihdehoitoon Meadows-yksityisklinikalle Arizonaan, Yhdysvaltoihin.[5] Palattuaan vuoden 2006 tammikuussa Isoon-Britanniaan hän joutui huumeidenkäytöstä myös poliisikuulusteluun ja sosiaalityöntekijät arvioivat hänen kyvykkyytensä tyttärensä huoltajana toimimiseen.[6][7]

Moss avioitui pitkäaikaisen miesystävänsä, The Kills-yhtyeen kitaristi Jamie Hincen, kanssa heinäkuussa 2011.[8] He ovat sittemmin eronneet.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kate Moss's last collection for Topshop The Guardian. Viitattu 16. heinäkuuta 2011.
  2. About the Brand Coty. Arkistoitu 23.10.2011. Viitattu 16. heinäkuuta 2011.
  3. Supermodel Checks into Clinic The New York Daily News. Arkistoitu 3.11.2012. Viitattu 16. heinäkuuta 2011.
  4. Amid Drug Use Reports, 2 More Brands Drop Kate Moss The New York Times. Viitattu 16. heinäkuuta 2011.
  5. Kate Moss: Sorry I let people down CNN. Viitattu 16. heinäkuuta 2011.
  6. Kate Moss questioned over cocaine Times. Viitattu 16. heinäkuuta 2011.
  7. Kate's Career in Tatters The Evening Standard. Viitattu 16. heinäkuuta 2011.
  8. Kate Moss and Jamie Hince wedding shuts roads BBC. Viitattu 16. heinäkuuta 2011.
  9. Jackson, Kate: Unlikely lasses: How Pete Doherty put flings with ‘nasty old rag’ Kate Moss, Amy Winehouse and Nikki Grahame behind him to find true love The Sun. 25.3.2021. Viitattu 20.8.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]