Katarinahissen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Katarinahissen nykyasussaan. Taustalla Kooperativa förbundetin toimitalo.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Katarinahissen.

Katarinahissen on käytöstä poistettu yleisöhissi Slussenin kupeessa Södermalmissa Tukholmassa. Sen rakensi belgialainen Lecoq & Comp 1881–1883 insinööri Knut Lindmarkin suunnitelman mukaan. Hissi vihittiin 19. maaliskuuta 1883. Hissikoneiston toimitti yhdysvaltalainen Weeks & Halsey. Aluksi hissiä nosti höyrykone, mutta 1915 se korvattiin sähkömoottorilla. Hissin huipulle kiinnitettiin Tukholman ensimmäinen valomainos, Stomatol, 1909. Kyydin hinta ylös Slussenilta Södermalmiin oli viisi äyriä ja alas kolme äyriä.

Slussenin uudelleenrakentamisen yhteydessä 1933 myös Katarinahissen saneerattiin. Uusi hissi valmistui entiselle paikalle 1936. Konstruktivismia edustavan uuden hissin suunnittelivat arkkitehdit Eskil Sundahl ja Olof Thunström. Kaksihyttistä hissiä ohjasi kuljettaja. Myöhemmin hissit automatisoitiin, mutta niissä oli edelleen rahastaja joka kulki hissin mukana. Kyyti maksoi kymmenen kruunua. Ylhäällä hissin ja Mosebackan välillä kulkevassa kävelysillassa toimii maineikas tukholmalaisravintola Gondolen.

Katarinahissen on ollut poistettuna käytöstä vuodesta 2010 lähtien turvallisuussyistä. Vanhentuneet rakenteet on tarkoitus uusia Slussenin korjaustöiden yhteydessä aikaisintaan vuonna 2016.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fortsatt utredning kring Katarinahissens framtid Folksam Fastigheter. Viitattu 12.7.2012. (ruotsiksi)