Katariina (Kotka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Katariina
Ruotsinsalmen tähystystorni
Ruotsinsalmen tähystystorni
Kaupunki Kotka
Kaupunginosa nro 5
Väkiluku 727[1] (31.12.2012)
Postinumero(t) 48130

Katariina on kaupunginosa Kotkassa. Se sijaitsee Kotkansaarella varsinaisen ydinkeskustan eteläpuolella. Katariina tunnettiin välillä nimellä Puistola, kunnes sille palautettiin vanha suuriruhtinaskunnan aikainen nimi. Kaupunginosan pohjoisraja kulkee Sapokanlahden ja Sapokan vesipuiston kautta.

Katariina on puutalovoittoista omakoti- ja paritaloaluetta. Kaupunginosan alueella sijaitsee Arto Tolsa -areena, Uimala Katariina ja Puistolan urheilukenttä. Pookinmäellä kaupunginosan itäosassa sijaitsevat Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston Katariinan kampus, Kotkan merivartioasema ja sen lähistöllä Ruotsinsalmen merilinnoituksen tähystystorni. Osittain raunioituneeseen tähystystorniin on rakennettu moderni näköalatorni. Katariinan itäosissa sijaitsee Sapokan vesipuisto ja sen yhteydessä toimiva venesatama[2]. Katariinan alueella sijaitsee myös Mansikkalahden uimaranta.

Katariinan länsiosassa on Ruotsinsalmen merilinnoituksen päälinnoituksen Fort Katarinan rauniot. Pitkään teollisuusalueena ollutta Katariinanniemen länsiosaa on kaavoitettu asunto- ja puistoalueeksi sen jälkeen, kun alueella ollut öljysatama siirrettiin Mussaloon. Öljysataman paikalla on nykyisin Katariinan meripuisto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Väestö ikäluokittain ja osa-alueittain 31.12.2012 (DOC) Kotkan kaupunki. Arkistoitu 3.2.2015. Viitattu 21.8.2013.
  2. Vierasvenesatamat ja -laiturit Kotkan kaupunki. Viitattu 18.6.2021.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.