Katalyytti

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Katalyysi)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Reaktioreitti ilman katalyyttiä (musta) ja katalyytin kanssa (punainen). Katalysoidun reaktion aktivoitumisenergia on alhaisempi, mutta reaktion termodynamiikkaan se ei vaikuta
Mangaanidioksidi eli ruskokivi toimii katalyyttinä vetyperoksidin hajotessa vedeksi ja hapeksi

Katalyytti on aine, joka nopeuttaa kemiallista reaktiota tietyssä lämpötilassa, kuitenkaan itse kulumatta reaktiossa. Katalyytti osallistuu kemialliseen reaktioon, mutta ei ole reaktion alku- tai lopputuote.

Katalyyttien ansiosta reaktiot voivat tapahtua nopeammin ja matalammissa lämpötiloissa, koska ne aiheuttavat muutoksia reaktion kulkuun. Katalyytit luovat reaktiolle vaihtoehtoisen reaktioreitin, jolla on pienempi aktivoitumisenergia. Aktivoitumisenergia on energia, joka vaaditaan, jotta reaktio voisi tapahtua. Katalyytti ei voi aikaansaada reaktiota, joka ei tapahdu ilman katalyyttia.

Entsyymit ovat biologisia katalyyttejä.

Inhibiittori on katalyytin vastakohta eli se hidastaa kemiallisen reaktion kulkua. Biologiassa inhibiittori on aine, joka estää entsyymin toiminnan.

Bensiinimoottoristen autojen pakokaasujen katalysaattorissa käytetään platinaa hapetusreaktioiden ja rodiumia pelkistysreaktioiden katalyyttinä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.