Kaspianin matka maailman ääriin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kirjaa. Kirjaan pohjaavasta elokuvasta kertoo Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin.
Kaspianin matka maailman ääriin
The Voyage of the Dawn Treader
Kirjan alkuperäiskielisen painoksen kansikuva.
Kirjan alkuperäiskielisen painoksen kansikuva.
Alkuperäisteos
Kirjailija C. S. Lewis
Julkaistu 1952
Sarja: Narnian tarinat
Edeltävä Prinssi Kaspian
Seuraava Hopeinen tuoli
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kaspianin matka maailman ääriin (engl. The Voyage of the Dawn Treader) on C. S. Lewisin kirjoittaman Narnia-sarjan ilmestymisjärjestyksessään kolmas osa. Se ilmestyi vuonna 1952. Tapahtumajärjestyksessä teos on sarjan viides. Kirjan on suomentanut Kyllikki Hämäläinen.[1] Suomeksi se julkaistiin ensi kerran 1963 Otavan suomentamana.[1] Kirjan pohjalta on tehty myös elokuva.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Aiemmista Narnian tarinoista tutut Lucy ja Edmund Pevensie pääsevät jälleen Narniaan. Heidät on lähetetty viettämään lomaa serkkunsa Eustace Ruikun luokse. Porttina Narniaan toimii meriaiheinen maalaus. Lapset päätyvät Sarastus-laivalle (engl. Dawn Treader), jolla kuningas Kaspian X purjehtii. Matkan tarkoituksena on seitsemän kadoksissa olevan lordin löytäminen. Matka jatkuu aina maailman ääriin saakka. Matkallaan Eustace joutuu moniin kahnauksiin mm. aiemmin lukijoille jo tutuksi tulleen Riipitsiip-hiiren kanssa, joka haluaa taistelulla hyvitystä Eustacen tehtyä hänelle kiusaa. Riipitsiipillä itsellään on omat päämääränsä, kun hän päättää jatkaa matkaansa maailman reunan yli Aslanin maahan. Lucy ja Edmund eivät tule kirjan jälkeen enää pääsemään Narniaan, mutta Aslanin mukaan heidän omasta maailmastaankin pääsee Aslanin maahan; Lucyn ja Edmundin on vain opittava tietämään tämän toinen nimi omassa maailmassaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.