Kaskadit

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kaskadivuoret)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaskadit
engl. Cascades tai Cascade Range
Kaskadeihin kuuluva Mount Rainier Washingtonin osavaltiossa, Yhdysvalloissa.
Kaskadeihin kuuluva Mount Rainier Washingtonin osavaltiossa, Yhdysvalloissa.
Maantiede
Sijainti  Kanada
 Yhdysvallat
Vuoriston pituus 1 100 km
Vuoriston leveys 130 km
Korkein kohta
Nimi Mount Rainier
Korkeus meren-
pinnan tasosta
4 392 m
Sijainti Washington,  Yhdysvallat
Geologia
Aikakausi Plioseeni

Kaskadit eli Kaskadivuoristo [1](engl. Cascades tai Cascade Range) on toimivien kerrostulivuorten muodostama, yli 1 100 kilometriä pitkä vuorijono Yhdysvaltain länsirannikolla, ulottuen rannikon suuntaisesti Pohjois-Kaliforniasta Oregonin ja Washingtonin osavaltioiden kautta Brittiläiseen Kolumbiaan Kanadassa.[2] Kaskadit ovat osa Pohjois-Amerikan Kordillieerien vuorijonoa.

Mount Rainier, Tacoma edustalla (1984).

Kaskadien korkein, yhä toimiva tulivuori on Washingtonin osavaltiossa oleva Mount Rainier (4 392 m), joskin vuoren viimeisin purkaus tapahtui 1854. Sen sijaan läheinen Mount St. Helens purkautui 18. toukokuuta 1980, jolloin räjähdyspurkaus madalsi vuoren keilamaista lakea 400 metriä ja aiheutti laajaa tuhoa ympäristössään. Muita Kaskadien vuorijonoon kuuluvia, toimivia tai sammuneita tulivuoria ovat muun muassa:

Kaskadeihin liittyvä laattatektoniikka.

Vuoriston pohjoispäässä, Kanadan puolella Kaskadien korkein kohta on Lakeview Mountain (2628 m).[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakulinen, Kerkko ja Paikkala, Sirkka: Pariisista Papukaijannokkaan, s. 86. Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus (Kotus), 2013. ISBN 978-952-5446-80-7. (suomeksi)
  2. a b Arkistoitu kopioCascade Mountains thecanadianencyclopedia.com. Arkistoitu 23.2.2014. Viitattu 8.7.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.