Karjalan hiippakunta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Karjalan (ortodoksinen) hiippakunta on yksi Suomen ortodoksisen kirkon hiippakunnista.

Suomen ortodoksien kirkkokunnan ja samalla Karjalan hiippakunnan keskuspaikka on Kuopiossa. Hiippakunnan piispa on samalla koko kirkkokunnan arkkipiispa ja siksi hänestä ei käytetä arvonimeä metropoliitta. Kuopiossa toimivat myös arkkipiispan ja kirkollishallituksen kansliat, kirkkomuseo, ompelimo sekä julkaisuneuvosto. Hiippakunnan keskuspaikka sijaitsi alkujaan Sortavalassa, mutta alueluovutusten jälkeen keskuspaikka siirtyi Kuopioon.

Karjalan hiippakuntaan kuuluvat 11 seurakunnan lisäksi Valamon ja Lintulan luostarit. Seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 22 000. Hiippakunnassa on pappeja n. 45, diakoneja n. 20 sekä kirkkoja ja rukoushuoneita yhteensä yli 80.

Karjalan hiippakunnan seurakunnat ovat:

 1. Iisalmi
 2. Ilomantsi
 3. Joensuu
 4. Jyväskylä[1]
 5. Kuopio[2]
 6. Lieksa
 7. Mikkeli[3]
 8. Nurmes
 9. Rautalampi[4]
 10. Taipale
 11. Varkaus

Vuoden 2005 alussa Pielaveden ortodoksinen seurakunta yhdistyi Kuopion ortodoksiseen seurakuntaan. Kuusi hiippakunnan alueen seurakunnista muodostavat yhteistyöryhmän nimeltään Kuutoset. Siihen kuuluvat Iisalmen, Jyväskylän, Kuopion, Mikkelin, Rautalammin ja Varkauden seurakunnat. Loput viisi seurakuntaa: Ilomantsi, Joensuu, Lieksa, Nurmes ja Taipale, muodostavat yhteistyöryhmän nimeltään Viitoset.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Suomen ortodoksisen kirkon hiippakunnat

Helsingin hiippakunta | Karjalan hiippakunta | Oulun hiippakunta


Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.