Karjalan Liitto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Karjalan Liitto on karjalaisen kulttuurin harrastus- ja kansalaisjärjestö. Se koostuu 15 piiristä, Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liitosta, Karjalaisten sukuyhteisöjen liitosta, Wiipuri-liitosta sekä lähes 500 jäsenyhdistyksestä, joissa on yhteensä yli 40 000 henkilöjäsentä.

Liiton perustivat luovutetun Karjalan kunnat, seurakunnat ja maakuntajärjestöt heti talvisodan päättymisen jälkeen 20. huhtikuuta 1940. Alkuvuosina tärkeimpänä tehtävänä oli ajaa siirtokarjalaisten etuja asutus- ja korvauskysymyksissä.

Karjalan Liitto on keskittynyt karjalaisen kulttuurin esillä pitoon, säilyttämiseen ja uudistamiseen. Liitto pyrkii toiminnassaan myös Karjalan kysymyksen ratkaisemiseen. Karjalan kysymys käsitetään laajasti ja se sisältyy kaikkeen liiton toimintaan. Karjalan palautukseen liittyvissä kysymyksissä liitto toimii Suomen ulkopoliittisen johdon kanssa ja sen kautta.

Liiton vuosittainen päätapahtuma on Karjalaiset kesäjuhlat, jotka pidetään eri puolilla Suomea.

Liiton hallitus ja valtuusto valitaan joka kolmas vuosi pidettävässä liittokokouksessa. Liittokokousedustajia ovat jäsenseurojen ja yhdistysten liiton sääntöjen mukaisesti nimetyt kokousedustajat.

Liiton puheenjohtajana on toiminut vuodesta 2011 kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallström. Toiminnanjohtaja on Satu Hallenberg (2007–).

Hallituksen puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pertti Toukkari: Muistoja ja muistiinpanoja karjalaispoliitikon elämästä. Päivitetty 30.3.2007. Viitattu 3.8.2008. Lainaus: "Jussi Hietanen oli puheenjohtajana alusta alkaen, vuodesta 1940."
  2. Pertti Toukkari: Muistoja ja muistiinpanoja karjalaispoliitikon elämästä. Päivitetty 30.3.2007. Viitattu 3.8.2008. Lainaus: "Kun äänestys oli pidetty ja äänet laskettu, niin paljastuikin, että Paavolainen, joka ei ollut läsnä kokouksessa, oli voittanut Luukan."
  3. Pertti Toukkari: Muistoja ja muistiinpanoja karjalaispoliitikon elämästä. Päivitetty 30.3.2007. Viitattu 3.8.2008. Lainaus: "Kun minusta tuli Karjalan Liiton puheenjohtaja vuonna 1967 ––"
  4. Suomen Sillan uutisviikko 49/2000: Johannes Virolainen kuollut. Viitattu 3.8.2008.
  5. Ilmavoimat: Rauno Martti Meriö. Viitattu 3.8.2008.
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Karjalan Liittona tunnetaan myös vuonna 1920 perustettu ja lyhyen aikaa toiminut itäkarjalaisten edunajaja Karjalan Liitto – Pro Carelia, jonka johtajana toimi E. N. Setälä