Karjalan Lennosto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Karjalan Lennosto
Karjalan Lennoston hakaristilippu
Toiminnassa 1918 -
Valtio Suomi
Puolustushaarat Ilmavoimat
Aselajit ilmavoimat
Rooli valmiusyhtymä
Tukikohta Rissala
Kalusto mm. F-18 Hornet
Komentajat
Nykyinen komentaja Ossi Sivén

Karjalan Lennosto (KARLSTO, aikaisempi lyhenne KarLsto), on yksi Suomen ilmavoimien valmiusyhtymistä. Nimestään poiketen sen päätukikohta ei sijaitse Karjalassa, vaan Savossa, Pohjois-Savon nykymaakunnassa, Kuopion lentoasemalla Siilinjärven Rissalassa. Lennoston toiminta-alue on Itä- ja Kaakkois-Suomi.

Lennostossa palvelee 600 henkilöä, joista palkattua henkilöstöä on 450 ja varusmiespalvelustaan suorittavia asevelvollisia noin 150 henkilöä.

Lennoston pääkaluston muodostavat Hävittäjälentolaivue 31:n noin 20 Hornet-torjuntahävittäjää. Hävittäjälentolaivueen lisäksi lennostoon kuuluu toisena operatiivisena yksikkönä 7. Pääjohtokeskus (7. PääJoke). Pääjohtokeskuksen muodostavat esikunta, valvontakeskus, torjuntakeskus ja 6 tutka-asemaa. 1960-luvulla perustettu yksikkö tunnettiin vielä 1990-luvun alussa nimellä Viestikeskus 7 (VKesk 7). Organisaatioon kuuluvat myös Huoltokeskus ja Viestitekniikkakorjaamo. Joukko-osaston henkilöstö muodostuu upseereista, opistoupseereista, aliupseereista ja siviileistä.

Komentajat ja johto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lennoston komentajana toimii 1.7.2012 alkaen eversti Ossi Sivén (s. 1963). Esikuntapäällikkö on everstiluutnantti Jarno Juurakko (2011-).

Aikaisemmat komentajat:

Hävittäjälentolaivue 31[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hävittäjälentolaivueen pääasiallisena tehtävänä rauhan aikana on valvoa F-18 Hornet -hävittäjien avulla vastuualueensa ilmatilaa sekä tarvittaessa estää ilmatilan luvaton käyttö. Muun muassa tätä tehtävää varten laivueen lentokalustoon kuuluu noin 20 Hornet-hävittäjää ja lisäksi viisi yhteyskonetta.

Hävittäjälentolaivue 31 on lennoston komentajan alainen joukkoyksikkö. Laivueen johdossa on laivueen komentaja. Rauhan ajan Hävittäjälentolaivue 31:ssa on neljä lentuetta: Esikuntalentue (ELtue), 1. ja 2. Lentue) ja Yhteyslentue (YhtLtue).

Varusmiespalvelus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kutsuntojen kautta varusmiespalvelukseen Karjalan Lennostoon määrätyt asevelvolliset voivat suorittaa palveluksensa muun muassa sotilaspoliisi-, lääkintä-, vartiomies, kuljetus- ja sotilaskeittäjän tehtävissä. Useimmille aloille koulutetaan miehistön lisäksi myös varusmiesjohtajia aliupseeri- ja reservinupseerikursseilla muissa ilma- ja maavoimien joukko-osastoissa. Karjalan Lennostossa palvelee myös komennusmiehinä Ilmasotakoulussa koulutettuja johtokeskus-aliupseereita ja Ilmavoimien Teknillisessä Koulussa koulutuksensa saaneita lentokone-apumekaanikkoja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lennoston katsotaan aloittaneen toimintansa vuonna 1918 Lento-osasto 2 -nimisenä. 50-luvulla lennosto toimi nimellä 3. Lennosto ja sitä aikaisemmin mm. nimen Lentorykmentti 3 alla. Lennoston ja sen edeltäjien perinteitä vaalii Karjalan Lennoston kilta.

Los Kyherös -yhtye[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Los Kyherös on lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n pääasiassa ohjaajista koostuva yhtye, mutta joukossa on muutamina vuosina ollut myös lentotekniikan edustajia. Yhtyeeltä on ilmestynyt levy vuonna 2001 kantaen nimeä Poltto palaa! Los Kyherös on saanut alkunsa vuonna 1981, jolloin yhtye esitti ensimmäiset itsesanoittamansa kappaleet Hävittäjälentolaivue 31:n laivuejuhlissa. Yhtyeen kokoonpano on myös vaihtunut useasti vuosien varrella. Alussa esiintymiset olivat akustisia laulelmia, joita säestettiin pianolla ja kitaralla. Nykyinen bändi sai alkunsa 90-luvun alussa, jolloin yhtye siirtyi myös sähköiseen kauteen.

Marraskuussa 2008 albumi Poltto palaa! sai jatkoa, kun Los Kyherös julkaisi uuden albuminsa Gunrock. Idea on pysynyt samana, vain musiikin raskauteen on nyt kiinnitetty enemmän huomiota.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pernaa, Veli: Karjalan lennoston historia 1918 - 2000. Ilmavoimien historia -sarja osa III. Kuopio: Karjalan lennoston kilta ry, 1997. ISBN 952-90-8731-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]