Kari Rajamäki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kari Rajamäki
Kari Rajamäki.jpg
Rajamäki vuonna 2007
Suomen sisäasiainministeri
Jäätteenmäen hallitus
17.4.2003 – 24.6.2003
Vanhasen I hallitus
24.6.2003 – 19.4.2007
Edeltäjä Ville Itälä
Seuraaja Anne Holmlund
Kansanedustaja
26.3.1983–
Ryhmä/puolue Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä
Vaalipiiri Pohjois-Savon vaalipiiri
Tiedot
Syntynyt 15. lokakuuta 1948 (ikä 66)
Anjala
Puolue SDP
Puoliso Leena Kristiina Rajamäki
(1989–)
Koulutus Hallintotieteiden maisteri (1974)

Kari Juhani Rajamäki (s. 15. lokakuuta 1948 Anjala) on SDP:n kansanedustaja vuodesta 1983. Rajamäki oli sisäasiainministerinä Jäätteenmäen hallituksessa 2003 ja Vanhasen hallituksessa 2003–2007.

Kari Rajamäki on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri, ja hänen kotikuntansa on Varkaus. Sotilasarvoltaan Rajamäki on alikersantti. Rajamäki oli Varkauden kaupunginvaltuustossa vuosina 1973–2004 ja 2009 lähtien. Valtuuston puheenjohtajana hän toimi 1985–2003. Rajamäki on Pohjois-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtaja.

Ennen ministerikauttaan kansanedustaja Rajamäki näkyi valtakunnan julkisuudessa erityisesti erilaisten tiehankkeiden puolustajana. Esimerkiksi Lipposen toisen hallituksen aikana Rajamäki otti asiasssa yhteen valtionvarainministeri Niinistön kanssa syksyllä 2002. Savolaistunut Rajamäki on myös useaan otteeseen ehdottanut Etelä-Savon ja Pohjois-Savon yhdistämistä.

Kansanedustajana Rajamäki teki eduskunnassa aloitteen onginnan ja pilkinnän valtakunnallisesta jokamiehenoikeudesta ja läänikohtaisesta viehekortista. Asiasta tehtiin aloitteen pohjalta laki, joka astui voimaan 1997.

Ministerikausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ministerikaudellaan Rajamäki profiloitui korkeasti erityisesti poliisin määrärahojen ja tutkintavaltuuksien laajentajana. Hän puuttui myös määrätietoisesti viisumeihin.

Rajamäen kaudella huomiota sai georgialaisten naisten linja-autolla tapahtuneen matkan keskeyttäminen siksi, että Ruotsin epäiltiin myöntäneen väärin perustein viisumit, joilla pääsisi Schengen-alueelle.

Diplomaattista kohua aiheutti se, ettei sisäasiainministeriö varoittanut Venäjää siitä, että poliisi tarkasti yllättäen Venäjän kaupallisen edustuston hallussa olevia asuntoja vuokranneen naisen toimia epäillen toimintaa yritykseksi muuttaa kiinteistöt bordellihotelliksi. Venäjän mielestä asia olisi tullut hoitaa diplomaattista tietä. Suomi jätti epäillyistä henkilöistä Venäjälle luovutuspyynnön.

Suurta kohua herätti myös hänen haastattelunsa, jossa hän arvioi "turvapaikkashoppailun" heikentävän Suomen pakolaispolitiikkaa[1].

Neljäs huomiota herättänyt tapaus johti siihen, että lauantaina 16. syyskuuta 2006 järjestettiin Kiasman edustalla sisäministerin ja poliisin toimintaa Smash Asem -tapauksessa arvostellut "136: Joku raja Rajamäki" -mielenosoitus. Samoihin aikoihin internetissä avautui adressi, jossa vaadittiin sisäministeri Rajamäen eroa. Adressin on allekirjoittanut syyskuun loppuun mennessä runsaat kolmetuhatta henkilöä.

Viides, vähäistä huomiota alueellisesti herättänyt tapaus oli Sibeliustalossa Lahdessa järjestetty Eurooppa-neuvoston epävirallinen Suomen EU-puheenjohtajuuteen liittyvä kokous, jossa arvovieraiden vuoksi oli erittäin tiukat turvallisuusjärjestelyt. Paikallisten asukkaiden mielestä poliiseja oli liikaa. Poliisin kenttäjohtaja kiitti yleisöä tuesta, mutta lähinnä Aluepalautus ry kohdisti kritiikkiä siihen, ettei mielenosoitusilmoituksen yhteydessä saatu niin hyvää mielenosoituspaikkaa, että vieraat – lähinnä venäläiset – olisivat nähneet mielenosoituksen. Kuitenkin merkittävät mielenosoittajat saivat median huomion osakseen, myös kansainvälisesti. Runsas poliisien käyttö saattoi johtua siitä, että ei haluttu joutua käyttämään kovia hallintakeinoja ongelmien mahdollisesti ilmaantuessa.

Alkuvuodesta 2007 Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen vaati Rajamäeltä julkista anteeksipyntöä, koska Rajamäki kertoi oikeistolaisten kovien arvojen olevan Suomelle turvallisuusuhka. Rajamäki kieltäytyi pyytämästä anteeksi.[2]

Yleisradion lähetyksessä puolestaan kritisoitiin ministeri Rajamäen englannin kielen tulkin käyttöä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Keskisuomalainen 21.8.2005
  2. Vuoristo, Pekka: Kokoomus vaati turhaan Rajamäeltä anteeksipyyntöä Helsingin Sanomat. 25.1.2007. Viitattu 20.1.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Ville Itälä
Suomen sisäasiainministeri
20032007
Seuraaja:
Anne Holmlund