Kari Helopaltio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kari Kalevi Helopaltio (s. 1946 Helsinki) on suomalainen musiikki- ja viihdetoimittaja.

Ensimmäiset julkaistut artikkelit hän kirjoitti vuonna 1964 silloiseen Iskelmä-lehteen, johon hän sai Iskelmäradio-nimisen palstan. Helopaltio kirjoitti ajankohtaisista poptähdistä, kuten Roy Orbison, Adamo, Anneke Grönloh, Ray Conniff ja Herb Alpert.

Aikaisemmin vuonna 1961 hän oli esiintynyt Iskelmän lukijapalstalla ja sijoittunut kolmanneksi TES-TV:n Nuorten tanssihetki -tietovisassa. Iskelmän ohella 1960-luvulla hän teki juttuja muun muassa Radiokuuntelijaan ja kahteen tuon ajan merkittävään nuortenlehteen, Markku Veijalaisen päätoimittamaan Introon ja Ilkka "Frederik" Sysimetsän Stumpiin.

Kansainvälinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalaisen äänite- ja musiikkialan ammattilehden Billboardin kirjeenvaihtaja Helopaltiosta tuli kesällä 1967. Hän avusti myös muita Billboard Groupin ammattilehtiä, kuten Record Retailer, Amusement Business, Record Mirror, Music Week ja Music & Media. Helopaltion Billboard-ura kesti 25 vuotta.

Vuonna 1972 Helopaltio oli alkanut kerätä Suomen single- ja lp-myyntilistoja, jotka esimerkiksi Billboardin ja radioasemien välityksellä levisivät ja vaikuttivat maapallon kaikilla kolkilla. Ne edustivat Suomea ulkomailla noin 15 vuotta. Kotimaassa listat levisivät muun muassa Seura-lehden, Intron ja sen seuraajan Helpin, Shock Groupin sekä OK-lehden välityksellä.

Intro vaihtoi omistajaa 1970-luvun alussa ja toistamiseen 1970-luvun keskivaiheilla. A-lehtien omistuksessa se sai nimen Help mutta myytiin lihotusvaiheen jälkeen Lehtimiehet Oy:lle ja liitettiin Suosikkiin.

Musiikkitoimittaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Introa ja Helpiä päätoimittanut Tom Lundberg (silloinen Pyynönen) sai 1981 vielä aikaan uuden nuortenlehden eli OK:n ja kutsui Helopaltion vakituiseksi avustajaksi. Oulussa aloittanut lehti siirtyi pian Yhtyneiden Kuvalehtien omistukseen, ja siitä alettiin rakentaa Suosikin kilpailijaa. Suosikin kustantaja Lehtimiehet Oy vastasi haasteeseen ostamalla OK:n pois markkinoilta vain lopettaakseen sen. Tässä vaiheessa Helopaltio toimitti uutisia Tapani Ripatin Ocsid-ohjelmasarjaan Ylen Radiomafiassa.

1980- ja 1990-luvuilla Helopaltio avusti muun muassa Stara Magazinea sekä SinäMinä- ja MeKaks -lehtiä. Hänellä oli kaikissa oma popmusiikkipalsta. Seurassa ja MeKakss -lehdessä oli lisäksi oma kysymys- ja vastauspalsta, aivan kuten aikanaan Intro/Help -lehdessä, Shock Groupissa ja OK:ssa. Helopaltion pääasiallinen työllistäjä 1990- ja 2000-luvuilla oli Discopress Oy.

Harrastukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juniori-ikäisenä Helopaltio pelasi jalkapalloa Helsingin Ponnistuksessa. Vuonna 1960 hän osallistui Pohjoismaisten pääkaupunkien oppi- ja kansakoulujen jalkapalloturnaukseen Kööpenhaminassa, ja Helsinki sijoittui kolmanneksi. Savon Prikaatin mestaruus tuli 2. pataljoonan joukkueessa 1966.

1960-luvun alussa alkaneen radioharrastuksen tuloksena Helopaltio on ollut kolmasti DX-kuuntelun Suomen mestari (vuosina 2000, 2001 ja 2005) ja useasti NORDX-kilpailujen mitalisijoilla tai kymmenen parhaan joukossa.

Äänilevybisnestä Helopaltio kokeili 1967–1971, kun harjoitti pienimuotoista äänitteiden maahantuontia ja postimyyntiä.