Kansallispuutarha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kansallispuutarha
Εθνικός Κήπος
Kansallispuutarhaa.
Kansallispuutarhaa.
Kaupungin kartta, jossa Kansallispuutarha korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Kansallispuutarha korostettuna.
Kaupunki Ateena, Attika, Kreikka
Suuralue 2.
Koordinaatit 37°58′24″N, 23°44′16″E
Lähialueet Anáktora, Kolonáki, Pláka, Sýntagma, Záppeion puisto

Kansallispuutarha (kreik. Εθνικός Κήπος, Ethnikós Kípos) on puisto Ateenan keskustassa Kreikassa. Se sijaitsee Kreikan parlamenttitalon itä- ja eteläpuolella ja sen alue kuuluu Ateenan 2. suuralueeseen.

Kansallispuutarha oli alun perin Kuninkaallinen puutarha (Βασιλικός Κήπος, Vasilikós Kípos) eli Kreikan kuninkaallisen palatsin koristepuutarha nykyisen parlamenttitalon toimiessa palatsina kuningaskunnan aikana. Sen rakennutti kuningatar Amalia 1840-luvulla.[1] Osa puutarhasta oli tiettyinä aikoina avoinna yleisölle. Myöhemmin puutarha muutettiin julkiseksi, kaikille avoimeksi puistoksi. Puisto on Ateenan ydinkeskustan merkittävin viheralue.

Puutarhassa on edelleen palatsin yhteyteen kuuluneita pieniä rakennuksia, jotka ovat nykyisin uudessa käytössä. Aiemmassa huvimajassa toimii kasvitieteellinen museo ja metsästysmajassa lastenkirjasto. Puutarhan alueella on useita merkittävien henkilöiden rintakuvia. Alueella on paljon antiikin aikaisia jäänteitä, joista osa on siirretty sinne muualta.[2]

Kansallispuutarhan koilliskulmassa on eusonien kasarmi.[2] Puiston itäpuolella sijaitsee Anáktoran kaupunginosa, pohjoispuolella Kolonáki ja länsipuolella Sýntagma-aukion alue sekä Ateenan vanhakaupunki Pláka. Etelässä puutarha yhdistyy Záppeion puistoon.

Kansallispuutarhaa.
Kansallispuutarhan vesiaiheita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historical Background The Parliament: The Building. Hellenic Parliament. Viitattu 23.1.2015.
  2. a b Pietilä-Castrén, Leena: Kävelyretkillä Ateenassa, s. 133. Otava, 2013. ISBN 9511219499.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]