Kansallinen mediatutkimus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kansallinen Mediatutkimus KMT on printtimedia-alanselvennä yhdessä toteuttamaselvennä tutkimuskokonaisuusselvennä, jossa selvitetään sanoma- ja aikakauslehtien lukijamääriä sekä lukijakunnan rakennetta ja lukutapoja. Lisäksi KMT:ssä kerätään tietoa myös yleisestä median käytöstä, kuluttamisesta, asenteista, harrastuksista sekä kiinnostuksenkohteista. Tutkimuksen omistaa MediaAuditFinland ja tiedonkeruun toteuttaa TNS Gallup Oy. KMT:ssa on kaksi pääosiota: KMT Lukija ja KMT Kuluttaja.

KMT Lukijassa kerätään puhelinhaastattelujen avulla valtakunnallisten ja alueellisten lehtien lukemistietoja sekä perustietoja vastaajista. Puhelinhaastatteluja tehdään vuosittain noin 24 000 kappaletta. Lukijatiedot raportoidaan kaksi kertaa vuodessa, helmi- ja syyskuussa.

KMT Kuluttajassa selvitetään mm. vastaajien käyttämiä aikakaus- ja sanomalehtien lukukanavia, eri tiedotusvälineiden seuraamista, netin käyttötarkoituksia, kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sekä kuluttamista ja yleistä median käyttöä. KMT Kuluttajassa tiedonkeruu tapahtuu puhelinhaastatteluihin liittyvällä nettikyselyllä, johon vastaa vuosittain noin 9 000 henkilöä. Kyselylomake on räätälöity kullekin vastaajalle puhelinhaastattelussa saatujen tietojen perusteella.

Kansallista Mediatutkimusta on tehty vuodesta 1972. Nykyisin KMT tuottaa viralliset lukijamäärät noin 200 lehdelle ja niiden digijulkaisulle. KMT-organisaatiossa ovat mukana sanomalehtien, aikakauslehtien, mainostoimistojen ja mainostajien edustajat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]