Kansainvälinen homo- ja transfobian vastainen päivä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
”Rainbow Flash” -tempaus homo- ja transfobian vastaisena päivänä Venäjällä.

Kansainvälinen homo- ja transfobian vastainen päivä (engl. International Day Against Homophobia and Transphobia, IDAHO) on 17. toukokuuta järjestettävä kansainvälinen vuosipäivä. Teemapäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2005.

Päivämääräksi valittiin 17. toukokuuta, koska Maailman terveysjärjestö WHO poisti kyseisenä päivänä vuonna 1990 homoseksuaalisuuden psykologisten häiriöiden luettelosta.

Teemapäivän aikana järjestetään erilaista toimintaa ympäri maailmaa. Tavoitteena on ollut, että kansainvälisyys sekä tempausten ja toiminnan keskittyminen tiettyyn päivään lisäisivät tiedotusvälineiden kiinnostusta ja kiinnittäisivät huomiota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamaan syrjintään. Suomessa on järjestetty muun muassa keskustelutilaisuuksia, elokuvanäytöksiä ja juhlatilaisuuksia.

Sateenkaariyhteisöt ry nimittää kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilään. Lähettilääksi valittiin vuonna 2006 laulaja Arja Saijonmaa, vuonna 2007 toimittaja Jone Nikula, vuonna 2008 ulkoministeri Alexander Stubb, vuonna 2009 piispa Wille Riekkinen, vuonna 2010 kansanedustaja Minna Sirnö, vuonna 2011 Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n toiminnanjohtaja Timo Laitinen ja vuonna 2012 muusikko Olavi Uusivirta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sirniön ja Stubbin jalanjäljillä: Olavi Uusivirta nimitetään tänään Kansan Uutiset Verkkolehti. 16.5.2012. Viitattu 17.5.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]