Kansainvälinen Pen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Logo

Pen International on vuonna 1921 perustettu kansainvälinen kirjailijaliitto, joka puolustaa sananvapautta, edistää kirjallisuutta ja käyttää tunnettujen jäsentensä vaikutusvaltaa parantamaan oloja maissa joissa kirjailijoiden oikeuksia loukataan. Alkujaan nimi on lyhenne sanoista Poets, Essayists and Novelists[1].

Järjestön tavoitteena on edistää kansainvälistä yhteistyötä ja ymmärrystä eri maiden kirjailijoiden välillä sekä luoda maailman kirjailijayhteisö joka korostaa kirjallisuuden keskeistä roolia maailman kulttuurin kehityksessä.

Kansainvälinen Pen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainväliseen Peniin kuuluu 145 keskusta 104 maassa. Pen on epäpoliittinen organisaatio, jolla on viralliset konsultointisuhteet Unescoon. Sillä on erilliskomitea joka puolustaa kirjailijoita vankiloissa.

Kansainvälisen Penin perusti Lontoossa 1921 Catharine Amy Dawson Scott, ja ensimmäinen puheenjohtaja oli John Galsworthy. Penin varhaisia jäseniä olivat mm. Joseph Conrad, George Bernard Shaw ja H. G. Wells. Puheenjohtajina ovat toimineet mm. Alberto Moravia, Heinrich Böll, Arthur Miller, Mario Vargas Llosa ja György Konrád.

Kansallisista Pen-järjestöistä Irlannin Pen (Irish Pen) myöntää vuosittain Irish Pen Award -palkinnon panoksesta Irlannin kirjallisuuden hyväksi. Vuonna 2011 palkinnon sai Colm Tóibín[2].

Suomen Pen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Pen perustettiin 26. toukokuuta 1928. Sen perustajia olivat Kersti Bergroth, Otto Manninen, Anni Swan, V. A. Koskenniemi, F. E. Sillanpää ja muut suomalaisen kirjallisuuden silloiset kärkinimet. Myös kustantajat, etenkin WSOY:n Jäntit ja Otavan Reenpäät, olivat aktiivisesti mukana. Suomen Penin puheenjohtaja on vuodesta 2011 Jarkko Tontti. Hänen edeltäjiään ovat muun muassa Otto Manninen, F.E. Sillanpää, Eeva Kilpi, Lassi Nummi, Kai Nieminen ja Lauri Otonkoski.[3]

Amnesty Internationalin Suomen osasto palkitsi vuonna 2010 Suomen Penin ihmisoikeuksien hyväksi tehdystä työstä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. World Wide School Viitattu 26.2.2009. (englanniksi)
  2. Suomen Penin historiaa.
  3. Yle.fi, viitattu 8.12.2011
  4. Yle.fi, viitattu 8.12.2011

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]