Kanoottipurjehdus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kanoottipurjehduksella tarkoitetaan purjehtimista kanootilla. Kanoottipurjehduksella on pitkät perinteet, jotka ovat perua 1800-luvun puolivälistä saakka. Nykyiset purjekanoottimallit ovat pitkälti samojen alkuperäisten perusratkaisujen kaltaisia, mutta materiaalit ovat kehittyneet nykyaikaisiksi. Uusia purjekanootteja on rakennettu tasaiseen tahtiin, ja kiinnostus on tiedon myötä lisääntynyt. Purjekanootit enimmäkseen ovat ainakin nykyisin avokanootteja, joihin on jälkeenpäin asennettu purjevarustus. Kanootit ovat sen verran kapeita, että suurempaa kuin 1 2m purjetta käytettäessä tarvitaan sivuponttoonit. Kokeneiden purjehtijoiden yleisimmin käyttämät purjeet ovat 4-10 x 2 m kokoisia. Tämän kokoisissa purjeissa on yleensä reivausmahdollisuus, jolla on käyttöä erityisesti retkipurjehtijoille. Pienemmillä purjeilla pääsee kulkemaan hitaammin, mutta toisaalta ne soveltuvat paremmin aloittelijoille.

Purjekanooteissa käytetään sivukanootteja. Jos kanootissa on vain yksi köli, se on pidempi kuin käytettäessä kahta köliä. Kahta köliä käytettäessä saatetaan tuulen puolella oleva köli nostaa ylös purjehduksen helpottamiseksi.

Turvallisuussyistä puhjehdittaessa käytetään kelluntapukua ja avokanooteissa purjehdittaessa otetaan mukaan lisäkellukkeet. Mukana täytyy olla myös tyhjennysastia ja mela.

Kanoottipurjehduskilpailuja käydään kolmioradalla samoilla säännöillä kuin muissa purjehduskilpailuissa. Kilpailuun soveltuva purjeen koko määräytyy kilpailuluokan sääntöjen mukaan. Luokkia ovat ACA, IIC, C/5M ja avoin luokka.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kanoottipurjehdus Kanoottipurjehdus.fi. Viitattu 15.5.2022. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]