Kankaantausta (Hämeenlinna)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kankaantaka)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Hämeenlinnan kaupunginosaa. Kokemäellä on kylä nimeltään Kankaantausta. Nokialla on puolestaan Kankaantaka-niminen kaupunginosa.
Kankaantaustan sijainti Hämeenlinnassa.

Kankaantausta tai Kankaantaka on Hämeenlinnan 20. kaupunginosa. Vuoden 1948 osittaiseen kuntaliitokseen asti Kankaantaka oli yksi Vanajan kunnan kylistä. Kankaantausta sijaitsee 1–3 kilometriä Hämeenlinnan keskustan eteläpuolella, Myllymäen ja Hattelmalan kupeessa, rajoittuen pohjoisessa Jaakonkatuun, idässä Vanajaveteen, etelässä Turun valtatiehen ja lännessä Hattelmalanharjuun. Kaupunginosan kahtia jakavan Helsinki–Tampere-moottoritien itäpuolella Kankaantaustaan kuuluvat Virvelin ja Visamäen alueet.[1] Kankaantaustassa on etupäässä omakoti- ja rivitaloja.

Kankaantaustan länsilaidalla sijaitsee Punaporttina tunnettu alue, johon kuuluvat muun muassa asuntolahotelli Punaportti sekä aiemmin Sibelius-opiston rakennuksena toiminut Aartelan talo. Kankaantaustan rajalla sijaitsi aiemmin Hämeenlinnan kaupungin ja Vanajan kunnan tulliraja, jolla perittiin ”pikkutullia” kaikista kaupunkiin tuotavista tavaroista. Tullin rakennus ja portti oli maalattu punaisiksi, josta alue sai nimensä Punaportti[2]. Tämän paikan on tehnyt tunnetuksi kansanlaulaja Irwin Goodmanin[3] laulama ja säveltämä sekä Vexi Salmen sanoittama ”Punaportin blues”.[4]

Vanajan kunta rakennutti Kankaantaan kylään kansakoulun 1893–1894. Kankaantaan koulu oli Kanta-Hämeen maakunnan seitsemänneksi vanhin yhä käytössä oleva kansakoulutalo. Koulu lakkautettiin vuonna 2009, ja sen paikalle on suunniteltu asuntoja.[5]

Kankaantaustan itäosaan, nykyiselle Visamäen asuinalueelle, rakennettiin 1950-luvulla piirimielisairaala ja sen myötä useita kerrostaloja niin sairaalan kuin sen henkilökunnankin käyttöön. Mielisairaalan lopetettua toimintansa nämä Vanhan- ja Nuoren-Lapion ratsutilojen maille rakennetut rakennukset ovat nykyisin Hämeen ammattikorkeakoulun käytössä. Lisäksi samalle alueelle on vuonna 2006 valmistunut Innopark-niminen toimisto- ja toimintatilaa sisältävä suuryksikkö, joka tekee läheistä yhteistyötä ammattikorkeakoulun kanssa. Muutoinkin Visamäki on kehittyvää aluetta, ja sinne on valmistunut uutta rakennuskantaa tasaisesti 2000-luvun alusta lähtien.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hämeenlinnan kaupungin karttapalvelu Hämeenlinnan kaupunki. Viitattu 12.7.2017.
  2. Akseli Salokannel: Vanajan kirja I, Wanaja seuran julkaisuja I Hämeenlinna 1956.
  3. Katso, Antti Hammarbergin sävellystyotanto Suomen Äänitearkiston tietokanta[vanhentunut linkki]
  4. Katso Veikko Salmen sanoitustuotanto Suomen Äänitearkiston tietokanta (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Hämeen Sanomat: Kankaantaustan koulun tontille kaavaillaan omakotitaloja Hämeen Sanomat. Viitattu 27.5.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.