Kankaanpään kaupunginmuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kankaanpään kaupunginmuseo
Kankaanpään kaupunginmuseon näyttelytilat sijaitsevat koulurakennuksen yhteydessä.
Kankaanpään kaupunginmuseon näyttelytilat sijaitsevat koulurakennuksen yhteydessä.
Tyyppi Museokompleksi, museo, kaupunginmuseoView and modify data on Wikidata
Osoite Museokatu 10, 38840 Niinisalo [1]View and modify data on Wikidata
Sijainti NiinisaloView and modify data on Wikidata
Kotisivut uusi.kankaanpaa.fi/kulttuuri-l...View and modify data on Wikidata
Koordinaatit 61°50′53″N, 22°27′54″E
Kartta
Kankaanpään kaupunginmuseo

Kankaanpään kaupunginmuseo sijaitsee entisen kansakoulun tiloissa Kankaanpään Niinisalossa. Kulttuurihistoriallisen osaston ohella museoon kuuluu myös taidekokoelmia.

Näyttelytoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perusnäyttelyssä voi tutustua esimerkiksi kankaanpääläisenlastenvaatevalmistaja Reiman kehitykseen.[2][3] Lisäksi museossa on vuosittain vaihtuvia näyttelykokonaisuuksia, jotka käsittelevät kuvataide ja paikallishistoriaa.[4] Kaupungin huomattavan laaja, ulkotiloissakin esillä oleva julkinen taide kuuluu myös kaupunginmuseon toimialaan.[2] Aiempi varuskunnan historiasta kertonut osasto suljettiin keväällä 2021.[5]

Tilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1977 Kankaanpään kaupunki päätti sijoittaa museon Niinisalon läntisen kansakoulun tiloihin. Sinne perustettiin samana vuonna myös valtakunnallinen tykistöaselajin erikoismuseo, Tykistömuseo. Tykistömuseo siirrettiin 1997 keskeisemmälle paikalle Hämeenlinnaan.

Tykistömuseolta vapautuneisiin tiloihin perustettiin kaupunginmuseon varuskuntaosasto (varuskuntamuseo), jossa on esillä muun muassa vuosina 1945–1947 toiminut Niinisalon internaatti eli sisäoppilaitos niille sotaveteraaneille, joilta koulu oli jäänyt kesken sodan vuoksi. Oppilaiden keski-ikä oli 25 vuotta ja vanhin oppilas oli 36-vuotias. Varuskuntamuseo-osasto suljettiin tiloihin sijottuvan Niinisalon koulun tieltä keväällä 2021.[6][5]

Taidekokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samaan aikaan Tykistömuseon poismuuton kanssa professori Kauko Räike ja taiteilija Sinikka Räike luovuttivat lähes koko hallussaan olleen tuotantonsa Kankaanpään kaupungille. Taidekokoelma päätettiin sijoittaa kaupunginmuseoon.

Kankaanpään kaupunginmuseon toimialaan kuuluu myös Kankaanpään runsas julkinen taide. Ulkotilassa sijaitsevista yli sadasta veistoksista ja muista teoksista on koottu kokonaisuus nimellä Kankaanpään taidekehä, ja näistä on laadittu esite ja teosluettelo teosten omatoimisen tutustumisen mahdollistamiseksi.[7][8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.museot.fi/museohaku/index.php?museo_id=21280. Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. a b Arkistoitu kopioMuseo Kankaanpään kaupunki, kankaanpaa.fi. Arkistoitu 9.7.2021. Viitattu 5.7.2021.
  3. Kankaanpään kaupunginmuseo aikamatkasatakunnassa.fi. Viitattu 5.7.2021.
  4. Museo Kankaanpään kaupunki. Viitattu 20.1.2022.
  5. a b Tapio Termonen: Ojasta löytynyt soppatykki etsii uutta kotia – Kankaanpään kaupunginmuseossa isoja muutoksia 15.2.2021. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 5.7.2021.
  6. Päivi Leppilahti: Niinisalon koulu muuttaa syksyllä museoon Kankaanpään Seutu, kankaanpaanseutu.fi. 26.1.2021. Viitattu 5.7.2021.
  7. Taidekehä ja taidepolku (pdf) (esite) Kankaanpään kaupunki, kankaanpaa.fi. Viitattu 5.7.2021.
  8. Kankaanpään taidekehä: Teosesittelyt ja kuvat (pdf) Kankaanpään kaupunki, kankaanpaa.fi. 2/2019. Viitattu 5.7.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]