Kameoka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kameoka
(亀岡市)
Izumo-daijingūn pyhäkkö
Izumo-daijingūn pyhäkkö
lippu
lippu
Symboli
Symboli
Kameokan sijainti Kioton prefektuurissa
Kameokan sijainti Kioton prefektuurissa

Kameoka

Koordinaatit: 35°00′48.7″N, 135°34′24.7″E

Valtio Japani
Alue Kansai
Prefektuuri Kioto
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 224,80[1] km²
Väkiluku (2017) 90 107[2]
 – Väestötiheys 401 as./km²
Symbolit
 – Kukka Atsalea[3]
 – Puu Sakura[3]
 – Kala Parabotia curta[3]
Aikavyöhyke UTC+9









Kameoka (jap. 亀岡市, Kameoka-shi) on Japanin kaupunki Honshūn saarella Kansain alueella Kioton prefektuurissa. Se sijaitsee sisämaassa prefektuurin keskiosassa Kioton länsipuolella. Kameokassa on 90 107 asukasta (vuonna 2017)[2] ja sen pinta-ala on 224,80 neliökilometriä.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kameoka sijaitsee Kioton kaupungin länsipuolella rajanaapurina, mutta vuoret erottavat Kameokan metropolista. Vuorten väliset kapeat solat ovat yhdistäneet kaupungit menneinä aikoina, mutta nykyisin nopeat yhteydet kulkevat tunnelien läpi.

Kameokan läpi kulkee joki, joka saa alkunsa Tanban ylängöltä ja jatkaa Kiotoon yhtyen Osakanlahteen laskevaan Yodojokeen. Kameokassa jokea nimitetään Hozujoeksi (Hozugawa). Se virtaa mutkittelevan kanjonin läpi Kiotoon, jossa se tunnetaan nimellä Katsurajoki.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kameoka sijaitsee Kioton läheisyydessä ja on saanut sieltä paljon kulttuurivaikutteita. Kameoka on historiallisina aikoina tunnettu nimellä Kuchi-Tanba eteisenä Tanban muinaiseen valtioon, joka sijaitsi nykyisen Kioton pefektuurin keski- ja pohjoisosissa.

1500-luvulla rakennettiin Kameyaman linna hallitsemaan väylää Kiotoon. Linnan rakennuttaja syöstiin melko pian vallasta, ja myöhemmin myös linna tuhottiin. Kuitenkin Kameoka on säilyttänyt asemansa tärkeänä reittinä Kiotoon.

Kaupunkioikeudet Kameoka sai 1955.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hozukawa-kudari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hozujoen kanjoni on nähtävyys, johon tutustuvat monet Kiotossa käyvät turistit. Kanjoni kuljetaan läpi jokiveneillä, Hozukawa-kudari.

Sagano-Torokko-ressha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen tapa tutustua kanjonin maisemiin on Sagano-Torokko-ressha. Vanha rautatie kulkee kanjonin rinteeseen rakennettuna mutkitellen kanjonin läpi. Siitä on tullut pelkästään turismia palveleva näköalarautatie sen jälkeen, kun uusi tunnelien kautta kulkeva sähköistetty rautatie avattiin 1989.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kameokan kautta kulkee JR Nishi-Nihon -yhtiön San’in-päälinja Kiotosta Fukuchiyamaan. Kaupungin alueen asemat ovat Umahori, Kameoka, Namikawa ja Chiyokawa. Lisäksi on edellä mainittu vanha näköalarautatie.

Moottoritie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kameokan kautta kulkee Kyōto-jūkan-moottoritie Kioton länsilaidalta Kyōtanbaan Kioton prefekturin keskiosassa. Moottoritie palvelee prefektuurin keski- ja pohjoisosien maantieliikennettä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b 亀岡市の数字 亀岡市役所. Arkistoitu 29.3.2016. Viitattu 10.5.2017.
  2. a b 亀岡市の人口・世帯数の推移(各年4月1日現在) 亀岡市役所. Arkistoitu 12.3.2016. Viitattu 10.5.2017.
  3. a b c 市章・市の花・市の木・市の魚・市の石・宣言 亀岡市役所. Arkistoitu 26.2.2016. Viitattu 10.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]