Kallósdin Pyhän Annen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kallósdin Pyhän Annen kirkko
Ilmakuva Pyhän Annan kirkosta

Kallósdin Pyöreä Pyhän Annen kirkko Kallósdissa Unkarissa on yksi harvoista lajissaan Árpádin ajalta ja on merkitty Unkarin tärkeimpien monumenttien listalle. Joka vuosi lukuisat turistit vierailevat kirkossa ja Zala-joen laaksossa sijaitsevassa, vain muutaman sadan asukkaan pienessä kylässä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kallósdin alue oli aikoinaan osa kuninkaan omaisuutta, kuuluen Zalan linnan alaisuuteen. Kuningas tarjosi sen Komárin Oroszin pojille vasta vuoden 1203 jälkeen. Hänen pojanpoikansa Miklós, Karacsin poika rakensi seurakunnan kirkon v. 1260 tienoilla. 1300-luvulta eteenpäin se kuului Kapornakin luostarille. Kylän asukkaat joutuivat jättämään kirkkonsa turkkilaisen expansion takia 1600-luvulla. Väestö palasi sijoilleen jälleen v. 1711. He aloittivat kirkon ympäristön parannustoimet ja kirkko restauroitiin v. 1740. Kasvavan väestön tarpeisiin kirkkoon lisättiin hallitila 1800-luvulla, mutta se purettiin vuosien 1989 ja 1993 välillä korjaustöiden yhteydessä, kirkon saadessa jälleen alkuperäisen pyöreän muotonsa.

Rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanista tyyliä edustavan kirkon tiiliset seinät lepäävät kivijalan perustalla. Katto on pyöreä. Puolikaaren muotoinen uloke, ’apsis’ sijaitsee rakennuksen itäisellä puolella. Rakennuksen lounaispuolella sisäänkäynnin molemmin puolin olevat ikkunat ovat puoliympyrän muotoisia. Rakennuksen alkuperäinen pyöreä perusta, kattosilta, apsis ja kupoli edustavat kaikki 1200-luvun romaanista tyyliä.

Pyöreän kirkon rooli nykypäivänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvulla uusi kirkko rakennettiin kirkon kellotornin sivustalle, kylän keskelle. Nykyisin jumalanpalvelukset järjestetään siellä. Kesäaikaan heinä- ja elokuussa konsertteja järjestetään lähes 800 vuotta vanhan kirkossa ja sen hautausmaalla[1].

Kallósdin symboli esiintyy myös kylän vaakunassa.

Juhlat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pyhien päivä: 26. heinäkuuta

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]