Kalifornianjuoksukäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalifornianjuoksukäki
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Käkilinnut Cuculiformes
Heimo: Käet Cuculidae
Suku: Juoksukäet Geococcyx
Laji: californianus
Kaksiosainen nimi

Geococcyx californianus
(Lesson, 1829)

Kalifornianjuoksukäen levinneisyys
Kalifornianjuoksukäen levinneisyys
Alalajit
  • G. c. californianus
  • G. c. conklingi
  • G. c. dromicus
  • G. c. kongligi
Katso myös

  Kalifornianjuoksukäki Wikispeciesissä
  Kalifornianjuoksukäki Commonsissa

Kalifornianjuoksukäki eli vanhalta nimeltään maakäki (Geococcyx californianus) on yksi kahdesta juoksukäkien sukuun kuuluvasta käkilajista, toisen ollessa pikkujuoksukäki (Geococcyx velox). Kalifornianjuoksukäkeä tavataan Yhdysvaltojen eteläosissa.

Ulkonäkö ja fyysiset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikuisilla kalifornianjuoksukäillä on tumma ja suhteellisen pitkä pyrstö. Lajille tunnusomainen on päälaen tuuhea, tumma harja. Kaula sekä rinta ovat hyvin vaaleansävyiset. Kalifornianjuoksukäki on lentokykyinen, mutta viettää suurimman osan ajasta maalla juosten ja hyppien. Lentämässä sitä näkee hyvin harvoin. Kalifornianjuoksukäki pystyy parhaimmillaan juoksemaan jopa 25 km/h.

  • Pituus: 52–54 cm
  • Siipien kärkiväli: 49 cm
  • Paino: 221–538 g

Käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalifornianjuoksukäet ovat tunnettuja nopeista ja äkkinäisistä liikkeistään. Linnut syövät ravinnokseen hyönteisiä, hämähäkkejä, pieniä liskoja, skorpioneja, jyrsijöitä ja pienikokoisia lintujakin. Muiden lintujen tapaan kalifornianjuoksukäkikin on tasalämpöinen, mutta öisin sen ruumiin lämpötila voi laskea seitsemään celsiusasteeseen. Aamulla aavikon lämmetessä linnun ruumiinlämpökin kohoaa normaaliksi, ja se alkaa saalistaa aktiivisesti oltuaan yöllä eräänlaisessa ”horroksessa”.[2]

Kalifornianjuoksukäki rakentaa pesänsä pensaan tai kaktuksen alle ja munii yleensä 2–6 munaa. Munat ovat väriltään valkoisia ja hieman vaaleankeltaisen sävyisiä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalifornianjuoksukäkiä tavataan Yhdysvaltojen lounaisosissa ja Meksikon pohjoisosissa. Lajia esiintyy Yhdysvaltojen osavaltioista Kaliforniassa, Arizonassa, New Mexicossa, Texasissa, Utahissa, Coloradossa, Oklahomassa ja Kansasissa. Lisäksi lintu on harvinaisempi Arkansas’ssa ja Louisianassa.

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalifornianjuoksukäen lempinimi, ”maantiekiitäjä”, tulee animaatiosta ja sarjakuvasta nimeltä Kelju K. Kojootti ja Maantiekiitäjä, jossa kojootti yrittää saada maantiekiitäjän kiinni ja syödä tämän. Kojootti kuitenkin epäonnistuu joka kerta. Nimitys ”maantiekiitäjä” on suora käännös juoksukäen englanninkielisestä nimestä ”roadrunner”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Geococcyx californianus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.4.2014. (englanniksi)
  2. Tieteen Kuvalehti 1998

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]