Kalbeliyat

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kalbeliya)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kalbeliyat ovat Intian Rajasthanin autiomaassa asuva alimpaan kastiin kuuluva alkuperäiskansa. Heidät tunnetaan intiassa käärmeenlumoojakastina. Kalbeliyat esittävät myös ammatikseen rajasthanilaisia mustalaistansseja ja musiikkia.

Aikanaan kalbeliyat olivat kiertolaisia eläen täysin vailla kiinteää asumusta. Yhä nykyäänkin he elävät puolittain kiertolaisina liikkuen eri festivaaleilla Intiassa ja lähialueilla esiintymässä. Miehet pyydystävät kobria ja kouluttavat niitä nousemaan pienistä koreista turistien ja intialaisten maksaessa siitä, että he pääsevät näkemään käärmeen turvalliselta etäisyydeltä.

Intialaisten ennakkoluuloissa heitä pidetään aggressiivisina kerjääjinä, varkaina, talonvaltaajina ja prostituoituina. He asuvat vaatimattomissa kylissä jopa ilman minkäänlaista asumusta mm. Pushkarin alueella Rajasthanissa. Kohdatessaan turisteja he usein myös valmistelevat väliaikaisia hennatatuointeja naispuolisten matkailijoiden käsiin jo ennen kuin asiasta on neuvoteltu saaden näin asiakkaita länsimaalaisista turisteista, jotka yleensä eivät edes tiedä mistä on kyse.

Aikanaan kalbeliyamustalaisia pestattiin maharadžojen ja kuninkaiden hoveihin viihdyttäjiksi. Nykyään heidän esityksiään voi nähdä erilaisilla kansantanssifestivaaleilla mm. Intiassa ja Nepalissa. Kalbeliyat esiintyvät nykyään myös turisteille mm. hotelleissa ja erilaisilla messuilla ja markkinoilla.

Kalbeliyamustalaisten perinteisiä kansantansseja ovat mm. Matku ja Loor joita säestetään Pungi-käärmeenlumoojapillillä ja rytmisoittimilla.

[1][2][3][3][4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.