Kaksipäinen reisilihas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksipäinen reisilihas

Kaksipäinen reisilihas eli takareisi (lat. musculus biceps femoris) on ihmisellä kaksiosainen jalan lihas. Samankaltainen ja saman niminen lihas esiintyy myös eläimillä takaraajassa, mutta se eroaa kuitenkin ihmisen kaksipäisestä reisilihaksesta jonkin verran rakenteeltaan ja toiminnaltaan. Kaksipäisen reisilihaksen vastalihas on nelipäinen reisilihas.

Rakenne ja kiinnittyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmisen kaksiosainen reisilihas muodostuu sekä pitkästä että lyhyestä päästä. Pitkä pää (caput longum) kulkee lonkkaluun istuinkyhmystä pohjeluun päähän ja lyhyt pää (caput breve) reisiluun harjusta pohjeluun päähän.

Eläimillä kaksipäinen reisilihas jaetaan kaudaaliseen (pars caudalis) ja kraniaaliseen (pars cranialis) osaan. Kraniaalinen osa kiinnittyy lihansyöjillä ristiluu-istuinkyhmysiteeseen ja hevosilla ristiluuhun sekä leveään ristiluu-istuinkyhmysiteeseen. Kraniaalinen osa päättyy toisesta päästään leveään peitinkalvoon. Kaudaalinen osa kulkee istuinluusta säären peitinkalvoon. Sialta ja märehtijöiltä puuttuu erillinen kaksipäinen reisilihas sillä se on yhdistynyt pinnalliseen pakaralihakseen muodostaen musculus gluteobiceps lihaksen.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmisen kaksipäisen reisilihaksen pitkä pää ojentaa lonkkaniveltä, molemmat päät koukistavat ja kiertävät ulos polviniveltä.

Eläimillä molemmat osat loitontavat raajaa vartalosta, mutta lisäksi kraniaalinen osa ojentaa lonkka- ja polviniveltä ja kaudaalinen osa koukistaa polviniveltä sekä ojentaa kinnerniveltä.

Lihaksen harjoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksipäistä reisilihasta harjoittavat esimerkiksi suorin jaloin maastaveto ja reidenkoukistus.

Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.