Kaivannon kanava

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kaivannon kanava

Kaivannon kanava sijaitsee Kangasalla Längelmäveden ja Roineen välissä Vehoniemenharjun kohdalla. Aikaisemmin näiden järvien pinnat olivat eri tasossa, koska niitä erotti Kaivannon kannas. 1800-luvun alussa paikalle suunniteltiin rakennettavaksi kanava. Huhtikuussa 1830 Kaivantoon vasta valmistuneen kanavan rakenteet murtuivat. Kannas muuttui hetkessä avoimeksi kanavaksi, ja Längelmäveden pinta aleni noin kaksi metriä Roineen tasolle.[1] Kanavan yli on nykyään Lahteen vievän valtatie 12:n silta ja paikalla on kioski. Kanavalla järjestetään talvisin mm. avantouimareiden uintitapahtumia, Kaivannon kanavan yliuinteja. Keväisin taas pidetään perinteinen kuoretapahtuma, jonka idea perustuu siihen, että kanavasta on pyydetty suurilla haaveilla (lipoilla) kutemaan nousevia kuoreita. Tämän kalastusmuodon huippukausi on lyhyt ja se ajoittuu aikaan jäidenlähdön ja koivun lehteentulon välillä.

Kaivannon kanavan luoteispuolella sijaitsee vuonna 1963 avattu Kaivannon sairaala, joka on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin B-mielisairaala.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mäntylä, Jorma: Sarsan maisema mullistui yhdessä yössä Tiede-lehti 4/2004. 2004. Viitattu 29.5.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Koordinaatit: 61°25′13″N, 024°08′29″E