Kaarina Helakisa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Marja Kaarina Helakisa-Käkelä (22. kesäkuuta 1946 Helsinki21. huhtikuuta 1998 Helsinki) oli Suomen tuotteliaimpia ja arvostetuimpia lastenkirjailijoita.

Helakisa syntyi Helsingissä pankinjohtajaisän ja hammaslääkäriäidin tyttäreksi. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa ja Rostockin yliopistossa ja valmistui humanististen tieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1969. Samana vuonna hän työskenteli Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjastossa. Ennen jättäytymistään täystoimiseksi kirjailijaksi ja suomentajaksi Helakisa työskenteli kolme vuotta toimittajana Apu-lehdessä. Ensimmäisen teoksensa Kaarina Helakisan satukirjan hän julkaisi abiturienttivuonnaan 1964 vain 18-vuotiaana. Uransa aikana hän kirjoitti kymmeniä kirjoja, runoja, näytelmiä, kuunnelmia, tv-elokuvia jne. Lisäksi hän suomensi runsaasti lastenkirjallisuutta, muun muassa Hanhiemon loruja, Narnia-sarjan kirjoja, Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamielen sekä Tove Janssonin Muumi-kirjan Muumilaakson marraskuu. Kaarina Helakisa oli naimisissa Reijo Käkelän kanssa.

Kaarina Helakisa oli suomalaisen lastenkirjallisuuden moniottelija. Lastenkirjojen lisäksi hän kirjoitti myös niin sanottuja aikuisten satuja kuten Lasilinna, Olena ja Vassukka ja Annan seitsemän elämää, jotka sopivat sekä lasten että vanhempien luettavaksi. Hän teki merkittävän työn paitsi suomentajana myös lastenrunouden toimittajana. Suomen lasten runotar ja Pikku Pegasos ovat hänen koostamiaan suomalaisen lastenrunouden aarreaittoja. Posetiivissa on monta hänen lauluinakin elävää tuttua runoaan. Helakisaa pidetään suomalaisen sadunkerronnan uudistajana. Huumori, fantasia, yllätykset ja etenkin kielellinen leikittely ovat ominaisia hänen teoksilleen.

Kaarina Helakisa -palkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helakisan muistoksi hänen pitkäaikainen kustannusyhtiönsä Otava on vuodesta 1999 palkinnut vuosittain ansioituneen lastenkirjailijan tai kuvittajan Kaarina Helakisa -palkinnolla. Palkinnon arvo oli 25 000 markkaa vuonna 1999[1] ja nykyisin 15 000 euroa.

Palkitut

Kaarina Helakisa -seura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaarina Helakisa -seura perustettiin Helsingissä 5. kesäkuuta 2006.[5] Suomen lastenkirjallisuuden suojelushahmon nimikkoseuran tarkoituksena on

  • Kaarina Helakisan henkilöön ja tuotantoon kohdistuvan mielenkiinnon ja :harrastuksen herättäminen ja edistäminen sekä Kaarina Helakisan elämään ja :teoksiin liittyvien yhteyksien ja muun aineiston kokoaminen ja vaaliminen.
  • Lastenkirjallisuuteen, erityisesti satuihin ja lastenrunoihin, kohdistuvan luku- ja kirjoitusharrastuksen edistäminen.
  • Lastenkirjallisuuden, erityisesti Kaarina Helakisan tuotantoon, liittyvän :tutkimuksen edistäminen ja sen tunnetuksi tekeminen.

Seuran puheenjohtaja on Leena Linhola.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tuula Kallioniemi sai Kaarina Helakisa -palkinnon. Turun Sanomat, 27.5.1999, s. 29.
  2. Otavan Kirjasäätiön vuoden 2012 Kaarina Helakisa -palkinto on myönnetty kirjailija Siri Kolulle (PDF) 2012. Otavan Kirjasäätiö. Viitattu 13.4.2013.
  3. Veijo Meri -palkinto Juha Itkoselle 11.4.2013. Helsingin Sanomat. Viitattu 13.4.2013.
  4. Krooks, Timo: Veijo Meri -palkinto Anna-Leena Härköselle Yle Uutiset. 23.4.2014. Viitattu 23.4.2014.
  5. Kaarina Helakisa -seura

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta: