Kaarina Davis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaarina Davis (s. 1970 Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen sairaanhoitaja ja kirjailija, joka asuu Suomessa ja kirjoittaa suomeksi.

Davis syntyi Yhdysvalloissa suomalaiselle äidille ja amerikkalaiselle isälle. Hän muutti Suomeen seitsemänvuotiaana. Davis työskenteli hoitoalalla vuosina 1987–2004.[1] Hän teki elämänmuutoksen, jätti hoitoalan ja päätyi viettämään yksinkertaista ja kiireettömämpää elämää sukutilallaan Hämeenkyrössä. Kaarina Davis tunnetaan yksinkertaisen ja luonnonläheisen elämän puolestapuhujana ja keskustelunavaajana. Hän toimii kotitilansa töiden lisäksi freelancer-kirjoittajana ja kolumnistina.

Vuonna 2007 ilmestyi hänen esikoisteoksensa Rankka kutsumus - Sairaanhoitajan päiväkirja, joka herätti vilkkaan keskustelun suomalaisesta sairaanhoidosta. Finlandia-raati valitsi Rankan kutsumuksen yhdeksi kuudesta Tieto-Finlandia-ehdokkaasta ennätyksellisen suuresta kilpailijajoukosta. Kirjassa Davis kritisoi Tehyn hampaattomuutta ja vaati hoitajien edunvalvontajärjestelmää olemaan rohkeampi ja ajan tasalla. Davis ehdotti hoitajia kieltätymään perustehtävien ulkopuolelle jäävistä töistä ja kokeilemaan niin sanot­tua italialaista jarrutusta, jossa tehdään vain lain vaatima minimi ja muistutti joukkoirtisanoutumisen voimasta. Lopulta Tehy käytti työtaistelussaan 2007 Suomessa erittäin harvinaista joukkoirtisanoutumisen uhkaa työtaistelunsa painostuskeinona vaatiessaan jäsenilleen 24 prosentin palkankorotusta. Yliopistosairaaloiden kriittisimmistä tehtävistä oli irtisanoutumassa jopa 70–100 prosenttia hoitajista. Palkkasopimus syntyi ennen kuin irtisanoutumiset toteutuivat.

Toisessa kirjassaan Irti oravanpyörästä (2010) Davis kertoo valinnoista miten elämää voi elää vähemmällä. Kirja tarjoaa monia myönteisiä vaihtoehtoja loppuunpalaneille, masentuneille ja kulutusyhteiskuntaan väsyneille.

Davisin kolmas teos Toisinnäkijän päiväkirja ilmestyi heinäkuussa 2013.[2] Se kertoo Alhonlahden sukutilan ”viidentoista minuutin paikasta” eli paikasta, jossa vielä 1990-luvulla ei kuulunut yhtään ihmisen aiheuttamaa ääntä viiteentoista minuuttiin ja kuinka nykyään yhtenäistä hiljaisuutta on jäljellä enää harvoin ja silloinkin vain viitisen minuuttia. Kirjan merkittävässä osassa ovat lintu- ja muut luontohavainnot, huoli luonnon pirstoutumisesta, ihmisten luontosuhteesta ja luonnosta vieraantumisesta sekä kaikkialle laajenevista avohakkuista ja rakennushankkeista.

Davisin neljäs teos Toinen tie - tietokirjailijan elämää ilmestyi vuonna 2019. Se dokumentoi tietokirjailijan työtä ja kertoo miten kirjat syntyvät. Teos käsittelee myös työtä ja sen merkitystä, luonnonsuojelua, herkkyyttä ja mediaa sekä kohtuullisempaa ja luonnonläheisempää elämää.

Viidennessä teoksessaan Linnunlaulua ja varoitushuutoja (2022) Davis dokumentoi luonnonläheistä elämäänsä ja näyttää, kuinka luonnon kanssa voi elää sopusoinnussa.

Tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mielenterveysseuran tunnustuspalkinto 2007. Perustelut: Rankka kutsumus -kirjassa kuvataan sairaanhoitajan arkisen työn todellisuutta rehellisesti ja avoimesti. Kirjassa painotetaan, että kun hoitajien työoloja ei pidetä tärkeänä ja ammatissa on edelleen kutsumustyön kaiku, moni hoitaja uupuu työtaakkansa alle. Kirjan tärkeä viesti on: hoitajien pitää oppia pitämään puolensa ja sanomaan ei."
  • Tieto-Finlandia-ehdokas 2007. Perustelut: "Rankka raportti äärimmäisen ajankohtaisesta aiheesta. Näyttää työn kaikessa raadollisuudessaan, sairaanhoitajan hoivasodan etulinjalaisena, joka raataa, purnaa, tekee parhaansa ja lopulta väistyy kuluttavasta ammatista."
  • Vuoden 2012 Toisinnäkijä.[3] Omnian kehittämisyksikkö InnoOmnian tuomariston perustelut: "Kaarina Davis kyseenalaistaa terävästi tämän päivän kulutusyhteiskunnan ja siihen liittyvät trendit. Kirjassaan ’Irti oravanpyörästä’ hän kertoo, kuinka jätti hoitoalan ja vanhan elämän taakseen, hyppäsi pois oravanpyörästä ja muutti maalle. Kirjojen, blogin ja kolumnien kirjoittamisen lisäksi hän kasvattaa ruokansa luonnonmukaisesti ja kerää ruokaa ja polttopuita luonnosta. Hän on suojellut osan metsästään metsien monimuotoisuutta turvaavan Metso-ohjelman kautta. Kilpailutuomariston mielestä Kaarina edustaa ajattelullaan todellista arkipäivän rohkeutta ja kykyä nähdä toisin.
  • Suomen luonnonsuojeluliiton Kultainen sulka 2021. Perustelut: Kaarina Davis on kirjailija, joka on oman elämäntapamuutoksen ja luonnonsuojelutyön kautta haastanut kuluttamiseen perustuvaa elämäntapaa.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mervi Alatalo: Herätys hoitajat!. Anna-lehti, 19.7.2007. Artikkelin verkkoversio.
  2. Uusi kirja ilmestynyt: Toisinnäkijän päiväkirja kaarinadavis.com. Viitattu 23.8.2013.
  3. Vuoden 2012 Toisintekijä, Toisinnäkijä, Toisinsanoja ja Toisinajattelija on valittu 2.11.2012. InnoOmnia. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 28.5.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]