Kōtetsu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta KDM Stærkodder)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kōtetsu / 甲鉄
Kōtetsu
Kōtetsu
Aluksen vaiheet
Rakentaja Arman Bros, Bordeaux
Kölinlasku 1863
Laskettu vesille 21. kesäkuuta 1864
Palveluskäyttöön 25. lokakuuta 1864
Poistui palveluskäytöstä romutettu 28. tammikuuta 1888
Tekniset tiedot
Uppouma 1 358 t
Pituus 59 m (kokonaispituus)
55,7 m (vesilinja)
Leveys 9,6 m
Syväys 4,6 m
Koneteho kaksitahtimoottori, 1 200 ihp
Nopeus 9 kn
Miehistöä 135
Panssarointi vyö: 3,5″–4,5″
pääpatteri: 4,5″
Aseistus
Aseistus 1 × 300 naulan Armstrong SB -tykki
2 × rihlattua 70 naulan Armstrong-tykkiä

Kōtetsu (jap. 甲鉄, myöhemmin 東, Azuma) oli keisarillisen Japanin laivaston ensimmäinen panssarilaiva. Alus rakennettiin Ranskassa vuonna 1864 ja Japani hankki sen Yhdysvalloilta helmikuussa 1869. Aluksella oli merkittävä rooli Hakodatenlahden taistelussa toukokuussa 1869, joka merkitsi Boshin-sodan loppua ja Meiji-restauraation alkamista.

CSS Stonewall[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain sisällissodan konfederaatiohallitus tilasi Ranskasta L’Arman Brosilta Bordeaux’sta M. Armanin suunnitteleman Sphinxiksi nimetyn aluksen. Alus laskettiin vesille 21. kesäkuuta 1864 ja se valmistui 25. lokakuuta. Valmistunut alus oli puurunkoinen ja se oli suojattu valurautakuorella. Potkurit olivat tavanomaisesti poikkeavat ja alus oli varustettu kaksoisperäsimellä ja kaksoikölillä. Epätavanomaisten ratkaisujen tarkoituksena oli parantaa aluksen ohjattavuutta. Alus saavutti koeajoissa 9. lokakuuta täydellä teholla 10,8 solmun ja vain toisella koneella 5,5 solmun nopeuden. Aluksen sisaralus Cheops liitettiin Preussin laivastoon nimellä SMS Prinz Adalbert.[1]

Ranskan hallitus kuitenkin kielsi laivan myymisen Etelävaltioille, ja laiva pitikin myydä aluksi Tanskaan nimellä KDM Stærkodder. Laivan jouduttua Yhdysvaltain liittovaltion alusten USS Sacramenton ja USS Niagaran piirittämäksi Corunnaan, kauppa kuitenkin kariutui. Alus nimettiin CCS Stonewalliksi ja se myytiin lopulta Ranskan valtiolta salaa Etelävaltioille.[1]

”Hirveän” CSS Stonewallin saapuminen Amerikkaan oli Yhdysvaltojen painajainen. Useat laivat yrittivätkin estää aluksen matkaa Atlantilla, näiden joukossa muun muassa USS Kearsarge ja USS Sacramento. Vaiheikkaan Atlantin ylityksen jälkeen Stonewall saapui viimein Pohjois-Amerikkaan hieman ennen sisällissodan loppua – liian myöhään tehdäkseen mitään merkittävää sodassa. Kun alus lokakuussa 1864 aloitti palveluksensa, olivat Etelävaltiot jo lähellä häviötä ja sen instituutiot sekasorrossa ja hajoamassa. Alus antautui vuonna 1865 liittovaltion joukoille.

Japanin laivastossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stonewall myytiin Bakufulle vuonna 1867 osaksi armeijan ja laivaston modernisointia. Bakufu oli jo maksanut 30 000 Yhdysvaltain dollaria aluksesta, ja viimeiset 10 000 dollaria piti maksaa laivan saapuessa Japaniin. Amerikkalainen miehistö toimitti aluksen Japaniin ja se saapui 24. huhtikuuta 1868 Jokohamaan. Kuitenkin Boshin-sota syttyi Bakufun ja keisarille uskollisten joukkojen välillä, ja länsimaat ottivat neutraalin kannan sotaan. Länsimaat vetivät sotilasavustajansa pois Japanista ja keskeyttivät sotilastarvikkeiden toimituksen. Alus kuitenkin palautettiin Yhdysvaltain valvontaan ja se toimitettiin alkuvuodesta 1869 Meiji-hallitukselle, joka liitti sen laivastoonsa ensimmäisen laivueen lippulaivaksi nimellä Kōtetsu (’panssaroitu’).[1]

Alus lähetettiin 20. huhtikuuta yhdessä seitsemän muun höyrysotalaivan kanssa kohti pohjoista Hokkaidōta, missä aluksen tarkoituksena oli taistella Ezon tasavaltaa muodostavia shōgunin joukkoja vastaan. Kōtetsulla oli myös entisiä ranskalaisia sotilasavustajia avustamassa japanilaisia modernien sotalaivojen käytössä.

25. maaliskuuta 1869 Miyakon laivastotaistelussa Kōtetsu onnistuneesti torjui shōgunin Kaitenin yöllisen yllätyshyökkäyksen. Tämä torjuntavoitto johtui pääosin aluksen Gatling-tykistä. Tämän jälkeen alus otti osaa maihinnousuun Hokkaidōlle ja useisiin pieniin taisteluihin osana Hakodaten meritaistelua.

Kōtetsu nimettiin joulukuussa 1871 uudelleen Azumaksi rannikkopanssarilaivaksi luokiteltuna, jolloin se myös aseistettiin uudelleen yhdeksän tuuman Armstrong MLR -tykillä ja neljällä 6,5 tuuman Parrot MLR -tykillä. Vain kaksi kuukautta myöhemmin alus sijoitettiin reserviin ja se poistettiin palveluksesta 28. tammikuuta 1888 maattuaan ankkurissa ruostumassa. Alus riisuttiin aseista ja se muutettiin satamalaivaksi.[2]

Edeltäjä:
ei
Keisarillisen Japanin laivaston taistelulaivaluokat Seuraaja:
Ryūjō

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jentschura, Hansgeorg; Jung, Dieter & Mickel, Peter: Warships of the Imperial Japanese Navy, 1869–1945. Lontoo: Arms & Armour Press, 1977. ISBN 0-85368-151-1. (englanniksi)
  • Gardiner, Robert (toim.): Conway’s All the World’s Fighting Ships 1860–1905. Lontoo: Conway Maritime Press, 2002. ISBN 0-85177-133-5. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Jentschura, Hansgeorg et al. 1977, s. 12.
  2. Gardiner 2002, s. 219.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]