Kōdōkan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kōdōkanin pääsisäänkäynti

Kōdōkan (jap. 講道館) on judon kansainvälinen päämaja josta hallinnoidaan kansainvälistä judo-toimintaa. Kirjaimellisesti japaninkielinen sana tarkoittaa "luennoida" tai "levittää tietoa", tarkoittaa tietä ja kan tarkoittaa julkista rakennusta. Karkeasti suomennettuna Kōdōkan tarkoittaa paikkaa tien opiskeluun. Se on perustettu judon kehittäjän, Jigorō Kanōn toimesta vuonna 1882. Nykyisin Kōdōkan sijaitsee 8-kerroksisessa rakennuksessa Tokiossa, Japanissa.

Kōdōkan tarjoaa oppitunteja sellaisille, jotka haluavat hallita judon taidon. Kurssit sisältävät teoriaa ja judon harjoittelua sekä yleiskasvatusta. Kurssi on jaettu kahtia: peruskurssi aloittelijoita varten sekä erikoiskursseja niille, jotka ovat suorittaneet peruskurssin tai sitä vastaavan.

Rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kōdōkanissa on kahdeksan kerrosta ja kellari, jotka tarjoavat mahdollisuudet asumiseen, harjoitteluun ja tutkimustyöhön.

Kellarikerroksesta löytyy kahvila sekä kokoustiloja. Ensimmäisessä kerroksessa on parkkialue, pankki ja myymälä. Toinen kerros sisältää kirjaston ja lisää kokoustiloja. Kolmas kerros on judokoille sekä vierailijoille jotka asuvat Kōdōkanissa. Neljännestä kerroksesta löytyvät pukutilat viidennen, kuudennen ja seitsemännen kerroksen harjoitustiloille. Seitsemättä kerrosta kutsutaan päädōjōksi. Kahdeksas kerros on katselijoita varten; siellä on istuimia, joista näkee seitsemännen kerroksen päätilaan.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.