Könnin kuokkamies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Martti Lahden piirros Könnin kuokkamiehestä.

Könnin kuokkamies on Suomen tunnetuimpia kansantarinoita mekaanisesta ”robotista”, jonka avulla Könnin mestari raivasi maata viljelyyn. Tarinan mukaan kuokkamies kuokki maata ja työnsi kärryjä pellolla. Ohikulkijat nostivat tälle kättä ja tervehtivät, mutta Kuokkamies pysyi vaiti, sillä ei mestari puhumaan sitä ollut pannut vaan töitä tekemään. Kuokkamiehen kurja kohtalo oli hukkuminen Alajoen Laivanpäänmutkaan, kun huolimaton renki nukahti, eikä kääntänyt sitä pellon päässä. Jotkut tutkijatselvennä ovat väittäneet tämän olleen suunniteltu teko, koska kuokkamiestä pidettiin hiljaisuutensa vuoksi ylimielisenä.

Joissain tarinoissa Könneillä on useita tuulen voimalla toimivia kuokkamiehiä, toisissa puolestaan vieterillä (fietrillä) tai punnuksilla toimivia. Toisissa tarinoissa taas kuokkamiehet ryhtyvät väkivaltaisiksi saamatta jääneiden ansioiden vuoksi. Könnit matkustivat paljon, ja höyrykone teki tuloaan. Tuskin se oli aivan outo, sillä Tampellan perustaja ja osakas G. A. Wasastjerna valmistutti kehruutehtaansa konepajalla jokilaivaansa höyrykoneen. Kone kuitenkin rikkoutui koeajossa, ja se korjattiin kuntoon Könnin pajalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Enges, Pasi & Hänninen, Kirsi (toim.): ”Kansankertomusten keinotekoisia olentoja (kirj. Merja Leppälahti)”, Hirvityksiä, haamuja ja henkioppaita : kirjoituksia uskomusolennoista, s. 131-152. Turku: Turun yliopisto, 2019. ISBN 978-951-29-7794-9.
  • Renkola, Arvo: Könnin kuokkamiehen jäljillä. Ilmajoki: Ilmajoki-Seura, 1986.