Könönpelto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Könönpelto on asuinalue ja lähiö Varkaudessa Pohjois-Savossa. Könönpelto sijaitsee kaupungin kaakkoisosassa valtatie 23:n eli Järvisuomentien molemmin puolin, mutta pääosa asutuksesta on tien pohjoispuolella.

Könönpellon kolme pääkatua ovat Pitkälänniementie, Mustikkatie ja Atolantie, ja sieltä lähtee Kangaslammelle johtava yhdystie 4681. Taipaleen kanava sijaitsee Könönpellon länsipuolella.

Alueen rakennuskanta koostuu pääosin 1950-luvun rintamamiestaloista. Könönpellossa toimii myös päiväkoti, esikoulu ja ala-aste. Päiväkoti on Varkauden päiväkodeista toiseksi vanhin.

Suurista nälkävuosista 1866–1868 seuranneen kuolleisuuden vuoksi perustettiin uusi hautausmaa Könönpellon Varkausmäkeen. Hautausmaa on laaja Varkausmäen rinteille levittyvä alue, johon on muodostunut kapeita kumpuharjanteita syvine väliojineen. Hautauksia siellä toimitettiin pääasiassa keväällä 1868. Paikka sijaitsee noin puoli kilometriä koilliseen vuosina 1867–1868 rakennustyömaana olleesta Taipaleen kanavasta. Työllisyystyönä tehdylle kanavatyömaalle tuli työväkeä ympäri Suomea kaikkiaan 52 pitäjästä. Varkausmäessä sijaitseva nälkäänkuolleiden muistomerkki on pystytetty katovuodesta seuranneeseen nälänhätään kuolleiden Taipaleen kanavan rakentajien muistoksi. Muistomerkin teki puurtilalainen kivityömies Otto ja hänen poikansa Ilmari Tuure. Muistomerkki on tehty muuratuista luonnonkivistä kapenevaksi paadeksi, joka lepää leveällä alustalla. Muistopaaden keskellä on graniittinen muistolaatta, johon muistokirjoitus on uurrettu.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]