Koordinaatit: 62.237°N, 025.745°E

Jyväskylän junaturma

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jyväskylän junaturma
Suistuneita vaunuja ratapihalla onnettomuuden jälkeen.
Suistuneita vaunuja ratapihalla onnettomuuden jälkeen.
Päivämäärä 6. maaliskuuta 1998
Paikka Jyväskylän rautatieasema
Valtio Suomi
Rataosa Orivesi–Jyväskylä
Liikennöitsijä(t) VR
Sijainti 62.237°N, 025.745°E
Turman kuvaus raiteilta suistuminen
Turman syy ylinopeus vaihteessa
Tiedot
Junia osallisena 1
Juna(t) pikajuna 105
Kuolleita 10
Loukkaantuneita 94
Kustannukset 22 milj. mk

Jyväskylän junaturma sattui 6. maaliskuuta 1998 Jyväskylässä. Junaturmassa Turusta Pieksämäen kautta Joensuuhun matkalla ollut pikajuna P105 veturinaan Sr1 3089[1] suistui kiskoilta. Surmansa onnettomuudessa saivat toinen veturinkuljettaja ja yhdeksän matkustajaa. 94 matkustajaa loukkaantui. Junassa oli noin 300 matkustajaa. Aineelliset vahingot olivat 22 miljoonaa markkaa (3,7 milj. €).[2] Veturi ja osa vaunuista hylättiin onnettomuuden seurauksena.

Onnettomuuden syy oli inhimillinen erehdys opasteiden tulkinnassa. Juna suistui kiskoilta poikkeavalle raiteelle asetetussa vaihteessa liian suuren nopeuden vuoksi. Veturi ja junan kaksi ensimmäistä vaunua kaatuivat ratapihalle, ja junan veturi syöksyi noin 50 metrin päähän radasta. Juna oli Tampereelta lähtiessään jäänyt 20 minuuttia aikataulustaan jälkeen. Vaunut kaatuivat osittain ratapihan vieressä kulkevalle Rantaväylälle, joka on kaupungin pohjois–eteläsuuntainen ohitustie.

Junalle oli turvattu uuden aikataulun mukaisesti tulokulkutie raiteelle 3, jonne kuljettiin ns. lyhyiden vaihteiden kautta. Nopeus näissä vaihteissa sai olla korkeintaan 35 km/h. Aiemmin junan tuloraide oli ollut raide 1, jonne kuljettiin ns. pitkien vaihteiden kautta (80 km/h). Veturin rekisterilaitteen tulosteesta on voitu päätellä, että kuljettaja on tulkinnut opastimien näyttämät opasteet väärin, ja lähestynyt Jyväskylän asemaa sellaisella nopeudella, jonka perusteella hänen tulkittiin valmistautuneen saapumaan raiteelle 1 nopeudella 80 km/h.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tutkintaselostus, s. 1.
  2. Tutkintaselostus, s. III

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]