Jyväskylän kesä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Jyväskylän Kesä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tanssiesitys Jyväskylän kesässä 1971.

Jyväskylän kesä on vuodesta 1956 lähtien järjestetty, kansainvälisesti tunnetuksi tullut monitaiteinen kulttuuritapahtuma, johon on sisältynyt muun muassa konsertteja, teatteria, tanssia, mestarikursseja nuorille soitintaiteilijoille, elokuvanäytösten sarjoja sekä eri alojen kongresseja, seminaareja ja luentosarjoja.lähde?

Jyväskylän kesä on vanhin pohjoismainen yhtäjaksoisesti järjestetty kulttuurifestivaali, ja siitä ovat saaneet kimmokkeen Suomen monet myöhemmin perustetut festivaalit.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyväskylän kesän alkuunpanijoita olivat professori Päivö Oksala, säveltäjä Seppo Nummi ja musiikkitieteen professori Timo Mäkinen. Heillä syntyi kesällä 1955 ajatus korkeatasoisesta musiikkitapahtumasta. He suunnittelivat ohjelman, ja kesällä 1956 järjestettiin ensimmäiset Musiikkikulttuuripäivät. Tapahtuma oli alkuun keskittynyt kamarimusiikkiin, mutta varsin pian mukaan tulivat myös kuvataiteet, arkkitehtuuri ja teatteri, ja nimi sai ensin muodon Jyväskylän kulttuuripäivät, sittemmin Jyväskylän kesä.[1][2]

Vuonna 1996 taloudellisessa ja ohjelmistollisessa kriisissä olleet Jyväskylän kesä ja Jyväskylän talvi -festivaalit yhdistettiin Jyväskylän festivaalit ry:n alle. Näin pyrittiin taloudelliseen tervehdyttämiseen. Ohjelmistoja jouduttiin kuitenkin edelleenkin kehittämään riittämättömillä voimavaroilla, ja kävijäkyselyiden sekä ohjelmistojen pohtimisen jälkeen jouduttiin päätymään Jyväskylän talven lopettamiseen.lähde?

Kun Jyväskylän kesä juhli viisikymmenvuotisjuhlaansa 2005, sen ohjelmisto rakennettiin edelleenkin festivaalin alkuperäisten painopisteiden mukaisesti: puheohjelma käsitteli kriittisesti ajankohtaisia teemoja ja tarkasteli tulevaa, musiikki, underground ja performanssi toteutuivat performansseissa pitkin kaupunkia, klassisen musiikin konsertissa ja klubeissa ja elokuvissa, ja uutena painotuksena tanssi on laajentunut sanattoman teatterin, mimiikan ja klovnerian suuntaan. Viimeksi mainittu tuli tapahtuman vuonna 1996 aloittaneen toiminnanjohtaja Tanja Rasin mukana, kun hän siirtyi Jyväskylään Kuopio tanssii ja soi -tapahtumasta.lähde?

Vuodesta 2018 alkaen festivaalin toiminnanjohtajana on toiminut Kyösti Ylikulju, joka siirtyi tehtävään Yläkaupungin Yö -festivaalista.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aikamasiina, Jyväskylän kesä .jkl.fi. Viitattu 25.3.2009.
  2. Alvar Aalto -museon perustamisesta 40 vuotta Alvar Aalto -säätiö. Arkistoitu 17.12.2013. Viitattu 25.3.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]