Jyrki Rossi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jyrki Rossi
Jyrki Rossi
Jyrki Rossi
Henkilötiedot
Syntynyt16. joulukuuta 1962 (ikä 61)
Saarijärvi
Ammatti Psykologianopettaja
Teologi
Kirjailija
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Jyrki Tapani Rossi (s.16. joulukuuta 1962 Saarijärvi) on suomalainen kirjailija, psykologian ja uskonnon opettaja sekä yksi lukioaineiston nettipohjaisen opetuksen uranuurtajia. Rossi loi nettipohjaisen opetussivuston kirjojensa Kohtaamisia – suomalainen usko (Kirjapaja 1996) ja Suomalainen usko (Kirjapaja 1999) sivutuotteena. Hän lisäsi sivustolleen myös psykologian ja filosofian kurssimuistiinpanot. Nämä kurssimateriaalit ovat edelleen suuressa suosiossa suomalaisten lukiolaisten ja opettajien keskuudessa. Sivusto on myöhemmin laajentunut käsittelemään mm. Rossin harrastuksia, filateliaa, sukututkimusta[1] ja myös sairauksia. Rossille tuli nimittäin vuosina 1993 ja 1998 aivoverenvuoto ns. subaraknoidaalivuoto, joihin hän oli menehtyä. Rossi kirjoitti sairaudestaan sivustollaan jo vuonna 1999, jolloin aivoverenvuodoista ei juurikaan löytynyt tietoutta edes suurimpien sairaaloiden sivustoilta. Hän onkin toiminut vertaistukena monelle aivoverenvuodon saaneelle potilaalle tai heidän omaisilleen.

Suomen Psykologianopettajat PSOP ry:n hallitus valitsi Jyrki Rossin vuoden 2016 psykologian opettajaksi Suomessa. Perusteluina valintaan pidettiin Rossin liki 30 vuotta kestänyttä uraa, jonka aikana hän on jakanut 17 vuotta opetusmateriaaliaan kaikkien opettajien ja opiskelijoiden käyttöön omien kotisivujensa kautta. Lisäksi Rossi on opiskelijoiden mukaan pidetty opettaja, joka osaa opettaa tieteelliset asiat ymmärrettävästi ja innostavasti.[2][3]

Koulutus ja työ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rossi valmistui vuonna 1986 Helsingin yliopiston Teologisesta tiedekunnasta teologian kandidaatiksi (nyk. maisteri) ns. kaksoispätevyydellä, eli hänellä oli pätevyys sekä kirkon papin virkaan että koulujen uskonnon, psykologian ja filosofian opettajan virkaan. Rossi suoritti opintojen jälkeen varusmiespalveluksen Vaasan Rannikkopatteristossa ja Santahaminan Rannikkotykistökoulussa kokelaskouluttajana vuosina 1986–1987. Rossi on sotilasarvoltaan vänrikki.

Armeijan jälkeen Rossi työskenteli Savonlinnassa sekä seurakunnan oppilaitosteologina että didaktikkona työpaikkanaan Joensuun yliopiston Savonlinnan opettajainkoulutuslaitos. Vuonna 1992 Rossin kotipaikaksi tuli syntymäkuntansa naapurikunta Äänekoski, jossa hän toimii edelleen lukion lehtorin virassaan. Rossi on suorittanut myös kouluhallinnon pätevyyden, toiminut pitkäaikaisena lukion apulaisrehtorina ja luennoivana opettajainkouluttajana eri puolilla Suomea.

Rossi ylläpitää edelleen vuonna 1999 perustamaansa ja ohjelmoimaansa nettisivustoaan Jyrki Rossin tosiviralliset kotisivut. Nettiopetuksen yhtenä uranuurtajana hän oli yksi yhdeksästä henkilöstä, joita nimettöminä haastateltiin Joensuun yliopistossa tehtyyn pro graduun, joka käsitteli tieto- ja viestintätekniikan käyttöä uskonnon opetuksessa.[4] Rossin kotisivusto on hyvin laaja, tulostettuna yli tuhat A4-sivua, sisältäen niin opetusmateriaalia kuin erityisen laajan uskonto-osion, jossa Rossi esittelee lähes kaikki tälläkin hetkellä Suomessa vaikuttavat uskonnolliset yhteisöt. Rossi on ollut yhteydessä niin henkilökohtaisesti kuin sähköpostitse noin viidenkymmenen eri uskonnollisen yhteisön edustajaan.[5] Rossin uskontojen tuntemusta on hyödynnetty Uusien uskonnollisten liikkeiden tutkijaverkoston (USVA ry:n) sekä Kirkon tutkimuskeskuksen kehittelemässä Uskonnot Suomessa -hankkeessa (mm. NMKY-liikkeen kohdalla)[6], jonka tuloksena syntyi Uskonnot Suomessa -sivusto nettiin.

Aivoverenvuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rossi sai vakavan sairauskohtauksen vuonna 1993. Aivokuvauksissa todettiin, että kyseessä oli lukinkalvonalainen aivoverenvuoto ns. subaraknoidaalivuoto. Kuvauksissa ei löydetty syytä kohtaukselle. Vuonna 1998 vuoto kuitenkin uusiutui ja tuolloin syyksi paikannettiin vuotanut aneurysma eli aivovaltimopullistuma. Aneurysma täytettiin platinalla ja myöhemmin pullistumaa on jouduttu korjaamaan lisää, viimeksi vuonna 2011. Rossille jäi sairauskohtauksista pysyviä, kroonisia vaivoja, joista jatkuvan kipuoireyhtymän vuoksi hänelle myönnettiin osatyökyvyttömyyseläke 1.4.2013 alkaen. Rossi on kertonut kotisivuillaan avoimesti sairaudestaan auttaakseen niin saman sairauskohtauksen saaneita kohtalotovereitaan kuin heidän omaisiaan.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäksi vuonna 1998 Rossi voitti ensimmäisen palkinnon Suomen tärkeimmässä eräkirjoituskilpailussa Eränkävijän vuosikirjaan novellillaan Kuninkaiden kohtaaminen. Rossia kehotti novellikokeiluun edesmennyt perhokalastaja ja kirjailija Harri Sirola.

Useita videojulkaisuja Youtubessa psykologian opetuksen tueksi mm.: Psykologian Maailma -sarja 1-60 osaa (2018)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Triviaa, Tunnettuja Jyrki Rossin sukulaisia ovat mm. filosofi Torsti Lehtinen (Jyrki Rossin mummo oli Toini Lehtinen, Torsti Lehtisen serkku) ja edesmennyt kuvataiteilija Hannes Autere (jonka mummo oli Maria Rossi ja Hannes Autere oli siten Jyrki Rossin isoisän pikkuserkku)
  2. PSOP ry päätoimittaja Johanna Salonen: Vuoden 2016 psykologian opettaja. Psykologianopettaja 1/2016, maaliskuu 2016. PSOP ry.
  3. Milka Krogerus: ÄKS-nettilehti 21.3.2016 ÄKS Äänekosken kaupunkisanomat. 21.3.2016. ÄKS.
  4. Saukkonen-Pietarinen Riikka, Visioita uskonnon arkitodellisuuteen - Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttö päivälukion evankelisluterilaisessa uskonnossa uskonnonopettajien kokemana (Joensuun yliopisto, teologinen tiedekunta, Läntinen teologia. Pro gradu -tutkielma, syksy 2006. Uskonnonpedagogiikka)
  5. Puhelinhaastattelu, 10.2.2014/Aho
  6. Uskonnot Suomessa, Suomen NMKY:n Liitto ry. [1] (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 8.3.2014