Jyrängönvirta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jyrängönvirta on Kymijoen Heinolan kaupungin kohdalla oleva ja erityisesti keskustan siltojen alajuoksun puolella oleva joen osuus. Siltojen alla olevat kaksi koskea ovat Jyrängön kosket, "Isokoski" ja "Pikkukoski". Matala Pikkukoski on perimätiedon mukaan kaivettu ihmisvoimin. Vuolas ja syvä isompi koski on Kymijoen luonnollinen ikivanha kulkureitti.

Koskien välissä on Siltasaari jonka kautta kulkee maantie 140 ja kevyen liikenteen väylä. Saaren yli johtaa 1931 valmistunut rautatiesilta. Edelleen käytössä oleva 340m pitkä silta oli valmistuttuaan maan pisin.

Siltasaaressa on kesäisin kahvila. Myös virralla kalastaminen on mahdollista. Sodassa rautatiesilta ja silloinen maantiesilta yritettiin tuhota lentokoneista pommittamalla tässä kuitenkaan onnistumatta. Sen sijaan aivan sillan vieressä Siltasaaressa ollut isohko rakennus tuhoutui täysosumasta.

Puoli kilometriä silloilta alavirtaan on Koskensaaren kärki jonka koillispuolitse Kymijoen pääuoma kulkee. Koskensaaren lounaispuolella saareen johtavassa Penikkasillaksi nimetyssä pengertiessä on pieni silta varmistamassa veden virtauksen myös saaren toiselta puolelta. Vajaan kilometrin pituisessa Koskensaaressa on mm. luontopolku nuotiopaikkoineen ja laavuineen.

Jyrängönvirta siltoineen on ollut taustana ja tapahtumapaikkana muutamissa elokuvissa. Näistä tunnetuin lienee Risto Jarvan ohjaama ja Antti Litjan tähdittämä "Jäniksen vuosi" vuodelta 1977. Jyrängönvirran eteläpuolella on Jyrängön kaupunginosa.

Koordinaatit: 61°11.6′N, 26°02.7′E

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.