Justo Gallego Martínez

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Justo Gallego Martínez
Don Justo katedraalin katolla vuonna 2003 saksalaisen taiteilijan Ulrich Brinkhoffin kanssa
Justo Gallego Martínezin katedraali. Mejorada del Campo, Madrid, Espanja. 2005.

Justo Gallego Martínez (20. syyskuuta 192528. marraskuuta 2021[1]) oli espanjalainen munkki, joka rakensi vuodesta 1961 omaa katedraalia Mejorada del Campoon, Madridin itsehallintoalueelle, Espanjaan.[2]

Nuorempana Justo Gallego liittyi trappistiluostariin, mutta joutui lähtemään sieltä vuonna 1961 sairastuttuaan tuberkuloosiin. Turhautuneena hän ryhtyi rakentamaan omaa katedraalia vanhemmiltaan perimälleen maalle.

Katedraalin lopputulos ei koskaan ollut hänen mielessään ja suunnitelmat muuttuivat aikojen myötä tunteiden ja inspiraation mukaan. Hänen suurin inspiraation lähteensä oli Kristus. Hänellä ei ollut virallista rakennuslupaa Mejorada del Campon kaupungilta. Myöskään katolinen kirkko ei antanut hänelle tukeaan.

Justo Gallegon mukaan rakennus on omistettu Neitsyt Marian Espanjassa ilmestymisen kunniaksi (Nuestra Señora del Pilar). Kupoli ulottuu 40 metrin korkeuteen. Hän rakensi katedraalinsa pääosin itse kuuden sisarenpojan ja satunnaisten vapaaehtoisten voimin. Tarvittaessa Gallego on omalla kustannuksellaan käyttänyt asiantuntijaa. Hän rahoittaa projektinsa vuokraamalla tai myymällä perimäänsä maatalousmaata, sekä saamillaan lahjoituksilla. Vuonna 2005 hän pääsi Coca-Colan energiajuomamainokseen ja sai rahan lisäksi kuuluisuutta koko Espanjan laajuisesti.

Kansalaisilla on eriäviä mielipiteitä meneillään olevasta projektista. Toiset näkevät sen turistien kannalta mielenkiintoisena matkailunähtävyytenä, kun taas toisten mielestä viranomaiset eivät ole tehneet riittävästi estääkseen hirvityksen rakentamista.

Suurin osa rakennusmateriaalista on kierrätettyä.[2] Hän sai lahjoituksena materiaalia espanjalaisilta rakennusyrityksiltä, läheiseltä tiilitehtaalta ja myös vierailijoilta. Esimerkiksi pylväät on valettu vanhojen bensiinisäiliöiden avulla.

Gallego Martínez asui katedraalissaan ja myös kuoli siellä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]