Jupiterin renkaat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jupiterilla on ympärillään renkaat, jotka tunnetaan Jupiterin renkaina. Ne olivat kolmannet renkaat, jotka Aurinkokunnasta löydettiin Saturnuksen renkaiden ja Uranuksen renkaiden jälkeen. Renkaat löysi Voyager 1-luotain, ja niitä tutki tarkemmin Galileo-luotain. Renkaita ovat tutkineet myös Hubble-teleskooppi ja teleskoopit maasta käsin.

Jupiterin renkaat ovat koostumukseltaan lähinnä pölyä ja ovat siitä syystä erittäin harvat ja himmeät. Renkaat koostuvat neljästä pääosasta: tiheästä halosta, suhteellisen kirkkaasta ja harvasta päärenkaasta sekä kahdesta sisäosiltaan tiheästä ja reunoja kohti harventuvasta renkaasta. Uloimpia renkaita ruokkivat Amalthea ja Thebe. Kahta sisempää rengasta ruokkivat Metis ja Adrastea sekä pienemmät tuntemattomat kappaleet meteoriititörmäysten tuloksena.

Infrapunavalossa renkaat näyttävät punaisilta haloa lukuun ottamatta, joka on sävyltään neutraali tai sininen. Pölyhiukkasten koko renkaissa on noin 15 mikrometrin luokkaa haloa lukuun ottamatta. Renkaiden kokonaismassa on noin 1016 kg. Renkaiden ikää ei tiedetä, mutta ne ovat voineet olla olemassa aina Jupiterin syntymästä saakka. Renkaiden täytyy kuitenkin uusiutua jatkuvasti, sillä pölyhiukkasten keskimääräinen elinaika on noin sata vuotta, kunnes ne törmäävät Jupiteriin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.