Jumanji

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jumanji
Jumanji poster.jpg
Ohjaaja Joe Johnston
Pääosat Robin Williams
Jonathan Hyde
Kirsten Dunst
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö TriStar Pictures
Ensi-ilta Flag of the United States.svgFlag of Canada.svg 15. joulukuuta 1995
Flag of Finland.svg 1996
Kesto 105 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Jumanji on Joe Johnstonin ohjaama seikkailuelokuva vuodelta 1995, missä lasten pelaama lautapeli herää henkiin. Elokuvan pääosissa ovat Robin Williams, Jonathan Hyde, Kirsten Dunst ja Bradley Pierce. Elokuva perustuu Chris Van Allsburgin samannimiseen kirjaan, joka julkaistiin vuonna 1981.

Elokuva jakoi kriitikoiden mielipiteet ilmestyessään, mutta menestyi taloudellisesti hyvin. Jumanji palkittiin myös erikoisefekteistään Saturn-palkinnolla [1]. Elokuvassa kehiteltiin edelleen Jurassic Parkissa käytettyä tekniikkaa, jossa näyttelijöiden sekaan liitetään tietokoneanimaation avulla eläimiä. [2]

Jumanjista on tehty myös oma piirrossarja perustuen elokuvaan vuosina 1996-1999. Jumanji-sana tulee Zulun kielestä, ja se vapaasti suomennettuna tarkoittaa "monia vaikutuksia" [3].

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Oudot äänet johdattavat Alan-nimisen pojan rakennustyömaalle, jolta hän löytää maahan haudatun lautapelin nimeltä Jumanji. Pelatessaan peliä ystävänsä Sarahin kanssa he huomaavat, ettei kyseessä olekaan aivan normaali lautapeli eikä peli suinkaan ole vaaratonta leikkiä.

Pelilauta syöksee sisuksistaan useita villieläimiä, jotka hyökkäävät pelaajien kimppuun ja Alan imeytyy sisään peliin Sarahin paetessa talosta. Alan jää vangiksi lautapeliin lähes kolmeksi vuosikymmeneksi, kunnes orvoiksi jääneet sisarukset Judy ja Peter löytävät pelin Alanin perheen vanhan talon ullakolta.

Käy ilmi, että Alanin ja Sarahin peli on edelleen kesken. Lapsien liittyessä peliin aikuiseksi pelin sisällä kasvanut Alan (Robin Williams) pääsee ulos Jumanjista, mutta peli on vielä kesken. Villieläimet pakenevat Jumanjin sisältä aiheuttaen kaaosta kaupungissa. Ainoa tapa saada peli loppumaan on pelata se loppuun.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jumanji sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 15. joulukuuta 1995 [4] ja muualla maailmassa kevät-kesällä 1996 [5].

Elokuva-arviota keräävän Rotten Tomatoes -sivuston kriitikkoarvioiden keskiarvo elokuvalle on 5.6/10. [6].

Esimerkiksi Chicago Sun-Timesin arvostettu kriitikko Roger Ebert moitti elokuvaa liian videopelimäiseksi ja nuorille katsojille pelottavaksi [7]. Entertainment Weeklyn Owen Gleiberman piti elokuvaa Jurassic Parkin tyylillä ratsastavana kopiona [8]. ReelViewsin kriitikko James Berardinelli moitti elokuvan toistuvaa rakennetta, mutta kiitteli huumoria [9].

Yhdysvalloissa elokuva tuotti 100 miljoonaa dollaria ja kansainvälisesti 162 miljoonaa dollaria. Elokuvan yhteenlaskettu tuotto on siis 262 miljoonaa dollaria. 65 miljoonan dollarin budjettiin verrattuna elokuva oli taloudellinen menestys [4].

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan Zathura – avaruusseikkailu piti olla virallinen jatko-osa Jumanjille, mutta erinäisistä syistä Zathura julkaistiin täysin omana elokuvanaan erillään Jumanjista [10]. Elokuvan teemat liikkuvat selvästi samoilla vesillä, sillä molempien elokuvien kantava idea on lautapelin todeksi muuttuminen. Myös Zathura perustuu Chris Van Allsburgin kirjaan.

Columbia Picturesin presidentti Doug Belgradin mukaan studio harkitsee tekevänsä Jumanjista uuden version. Belgrad sanoo The Hollywood Reporter -lehden haastattelussa heinäkuussa 2012, että yhtiö "yrittää uudelleen ideoida Jumanjin ja päivittää sen nykyhetkeen". [11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]