Jumalniemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jumalniemi
Näkymä Jumalniemen kauppakeskuksen vanhimmasta osasta.
Näkymä Jumalniemen kauppakeskuksen vanhimmasta osasta.
Kaupunki Kotka
Kaupunginosa nro 30
Väkiluku 11[1] (31.12.2012)
Postinumero(t) 48600

Jumalniemi on Kotkan kaupunginosa. Kaupunginosa sijaitsee Kolkansaaren eteläosassa, rajoittuen pohjoisessa valtatiehen 7. Alue kuului Kymin kuntaan vuoteen 1950 saakka ja Karhulan kauppalaan vuosina 19511976. Karhulan kauppalan aikana alue kuului Kyminsuun kauppalanosaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kymijoen Korkeakoskenhaaran suualue Kyminsuu oli merkittävä puutavaran erottelualue, jonne Kymijokea pitkin uitetut tukit päätyivät. Vuosisadan alussa Jumalniemessä oli paljon asutusta, nyt metsässä on vain kivijalkoja. Valtatie 7:n vieressä Uudenkylän alueella on nykyään noin kymmenen omakotitaloa.

Jumalniemestä suunniteltiin kaavaluonnoksissa uutta Kotkan keskustaa 1960-luvulla, mutta nämä suunnitelmat eivät toteutuneet. Suunnitelmiin vaikutti alueen sijainti Kotkan keskustan Kotkansaaren ja Karhulan kauppalan keskustan Helilän välimaastossa ja valtatien varrella. Hallinnollisen keskustan sijaan alueelle on kehittynyt merkittävä kauppakeskus, jossa toimivat muun muassa Kesko-konsernin K-Citymarket, K-Rauta ja Asko sekä Gigantti ja Sotka. Vuoden 2017 kesäkuussa entisen Anttilan tiloihin avattiin elektroniikka- ja kodinkoneliike Power.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Väestö ikäluokittain ja osa-alueittain 31.12.2012 (DOC) Kotkan kaupunki. Arkistoitu 3.2.2015. Viitattu 21.8.2013.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.