Juli Martov

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
MartovW.jpg

Juli Osipovitš Martov (ven. Юлий Осипович Мартов, alun perin Zederbaum, ven. Цедербаум; 24. marraskuuta 1873 Konstantinopoli4. huhtikuuta 1923 Schömberg, Saksa) oli venäläinen vallankumouksellinen ja marxismin teoreetikko. Hän oli yksi Venäjän sosiaalidemokraattisen liikkeen perustajia ja yksi merkittävämpiä menševikkien johtajia.

Martov oli keskiluokkaistejn juutalaisvanhempien lapsi ja syntyi Istanbulissa. Hän joutui lähtemään varhain maanpakoon poliittisten mielipiteidensä takia, ja liittyi Venäjän sosialidemokraattiseen puolueeseen. Jo toisessa puoluekokouksessa vuonna 1903 hän puolue jakaantui Martovin kannattajiin ja Leninin kannattajiin. Martovin ryhmä vastusti Leninin päämäärää kehittää puolueesta pienen vallankumouksellisen ryhmän puolue, ja kannatti eurooppalaisten sosialististen puolueiden suuren jäsenmäärän mallia.[1] Vaikka Leninin johtama ryhmittymä hävisi äänestyksen, heitä nimitettiin kuitenkin bolševikeiksi (enemmistö), koska he olivat voittaneet äänestyksen puoluelehti Iskran toimittajakunnan kokoonpanosta.

Martov palasi Venäjälle helmikuun vallankumouksen aikaan. Hän ei päässyt hallitukseen lokakuun vallankumpuksen jälkeen, vaan johti pientä oppositioryhmää, joka kiellettiin vuonna 1918.

Vuonna 1920 Martov joutui lähtemään jälleen maanpakoon ja hän kuoli Saksan Schönbergissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.