Juhana II (Portugali)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Juhanaa esittävä maalaus 1600-luvulta

Portugalin Juhana II (3. maaliskuuta 145525. lokakuuta 1495), lisänimeltään Täydellinen ruhtinas (portugaliksi João II o Príncipe Perfeito) oli Portugalin ja Algarven kolmastoista kuningas.

Juhana II:n isä oli Alfonso V ja äiti Coimbran Isabella. Juhana avioitui serkkunsa Viseun Leonorin kanssa vuonna 1473. Hän nousi sijaishallitsijaksi vuonna 1475 isäsnsä keskittyesässä taistelemaan Kastilian kruununperimyksestä, mutta varsinaisesti Juhanasta tuli kuningas vasta isänsä kuoltua vuonna 1481.[1]

Juhana seurasi isäänsä Afrikan sotaretkille jo nuorena prinssinä. Muut ylhäiset pelkäsivät ja vihasivat Juhanaa, koska hän oli oman tiensä kulkija. Valtaan päästyään Juhana pyrki vähentämään aateliston valtaa ja keskittämään sitä itselleen. Aateliset alkoivat juonia ja punoa salaliittoja. Ensimmäiset salaliitoista Juhana tyrehdytti verisesti ja sai sitten hallita rauhassa. Ne aateliset, jotka vannoivat julkisesti uskollisuutta Juhanalle, saivat tiettyjä etuja, mutta heidänkin oli maksettava veroa kuninkaalle.

Juhanan aikakaudella Portugalin valtio maksoi velkansa ja sen valuutasta tuli Euroopan vakain. Syynä olivat Afrikasta löytynyt kulta ja kuninkaan veropolitiikka, joka kerrytti siirtomaatuloja valtion kassaan.

Juhana edisti löytöretkiä, ja hänen aikanaan portugalilaiset etsivät meritietä Intiaan, kiersivät Hyväntoivonniemen ja löysivät Kongo-joen.[2] Löytöretkien yksityiskohdista ei ole säilynyt paljoa tietoa, sillä lokikirjat pidettiin salaisina suojassa kilpailevilta espanjalaisilta, ja talletetuista kirjoista iso osa tuhoutui vuoden 1755 Lissabonin maanjäristyksessä.

Juhana kuoli ilman perillisiä, joten hänen seuraajansa oli Juhanan serkku Emanuel I.

Jälkipolvien antama lisänimi "Täydellinen ruhtinas" viittaa Lope de Vegan kirjoittamaan näytelmään.[1] Siinä on nähty myös yhtymäkohtia Niccolò Machiavellin pääteokseen Ruhtinas. Aikalaiset tunsivat Juhanan lisänimellä Tyranni.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b John II Encyclopedia Britannica
  2. Sea Route to India Portugal: A Country Study. Library of Congress, 1993.
Portugali Edeltäjä:
Alfonso V
Portugalin kuningas Seuraaja:
Emanuel I
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.