Juanita Castro

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Juanita Castro Ruz)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juana de la Caridad "Juanita" Castro Ruz (6. toukokuuta 1933 Birán, Holguínin maakunta4. joulukuuta 2023 Miami, Florida, Yhdysvallat[1]) oli amerikankuubalainen toisinajattelija, joka oli Kuuban entisten presidenttien Fidel ja Raúl Castron sisar.

Juanita syntyi Biránissa Holguínin provinssissa. Hänellä oli kolme veljeä: Ramón, Fidel ja Raúl sekä kolme sisarta: Angelita, Enma ja Agustina. Hän asui vuodesta 1964 Yhdysvalloissa Miamissa Little Havannan kaupunginosassa, jossa hän omisti apteekin.

Juanita Castro otti osaa Kuuban vallankumoukseen ostamalla aseita 26. heinäkuuta -liikkeelle, joka vastusti Fulgencio Batistan hallintoa. Juanita Castro liittyi Kuuban vallankumouksen jälkeen kommunistisen puolueeseenlähde?. Juanita Castro työskenteli Kuubassa CIA:n laskuun[2]. Hän välitti viestejä ja oli yhteyshenkilönä vuosina 1961–1964. Hän kertoi muun muassa uusien neuvostojoukkojen tulosta ennen ohjuskriisiä. Vuonna 1964 hän matkusti Raúl Castron auttamana Méxicoon sisarensa Emma Castron luokse ja loikkasi sieltä Yhdysvaltoihin. Hän piti Miamissa apteekkia 30 vuotta. Juanita Castro tapasi veljensä viimeksi 1964, ja erityisen huonoissa väleissä hän on oli kovan linjan veljensä Fidelin kanssa.[3][4]

Vuonna 1998 Juanita Castro haastoi Fidel Castron aviottoman tyttären Alina Fernándezin oikeuteen Espanjassa, jossa tämä asui. Kyse oli Fernándezin elämäkerrasta Alina. Memorias de la hija rebelde de Fidel Castro. Espanjalainen oikeus vaati Fernándezia ja tämän kustantajaa Plaza & Janesia maksamaan 45 000 dollaria Juanita Castrolle, jonka roolia Kuubassa kirjassa kuvataan loukkaavasti. Teoksen englanninkielisestä versiosta Castro’s Daughter: An Exile’s Memoir of Cuba on poistettu loukkaavat kohdat.[5]

Juanita Castro kirjoitti yhdessä Maria Antoineta Collins kanssa muistelmateoksen Fidel y Rau, mis hermanos. La historia secreta, joka ilmestyi vuonna 2009.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juanita Castro, exiled opposition leader and sister of Cuban leaders Fidel and Raul, dies at 90 Le Monde. 5.12.2023. Viitattu 5.12.2023. (englanniksi)
  2. El Pais
  3. Fidel Castron USA:ssa elävä sisar julkaisee muistelmansa
  4. Fidel ja Raúl Castron sisar toimi vuosia CIA:n agenttina, HS s. B 1
  5. Cuba News, The Miami Herald 9.8.2005. cubanet.org. Arkistoitu 1.11.2007.