Johnny Rep

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johnny Rep

Nicholaas "Johnny" Rep (s. 25. marraskuuta 1951 Zaandam, Alankomaat) on alankomaalainen jalkapalloilija ja maajoukkuepelaaja. Johnny Rep oli hyökkääjä. Hän on eniten maaleja (7) MM-kisojen lopputurnauksessa tehnyt alankomaalainen.


Seuraura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rep aloitti ammattilaisuransa Amsterdamin AFC Ajaxissa Eredivisiessä. Heti ensimmäisellä kaudella Rep voitti Hollannin mestaruuden Ajaxin paidassa ja toisella kaudella ns. tuplan eli liigamestaruuden ja Hollannin Cupin. Ajaxin joukkueessa tuli menestystä myös eurokentiltä. Ajax voitti Euroopan Cupin vuonna 1972, sekä vuonna 1973, kun Johnny Rep teki finaalissa voittomaalin Juventusta vastaan. Vuotta aiemmin oli tullut Intercontinental Cupin voitto ja Euroopan Supercupin Ajax voitti sekä 1972 että 1973 ja jokaisessa loppuottelussa Rep onnistui maalinteossa.

Ajaxista Johnny Rep siirtyi Primera Divisióniin Valencia CF:n joukkueeseen vuonna 1975. Menestystä Espanjan auringon alla ei kuitenkaan tullut ja Rep siirtyi Ranskan pääsarjaan Ligue 1:een SC Bastian joukkueeseen vuonna 1977. Sieltä matka kulki AS Saint-Étienneen, jossa Rep pääsi juhlimaan vielä kerran mestaruutta. Ranskan mestaruus tuli vuonna 1981. Cup-kilpailuissa ei ollut onni myötä. Vuonna 1978 AS Saint-Étienne ja Rep pääsivät UEFA Cupin loppuotteluun, mutta PSV Eindhoven oli vahvempi. AS Saint-Étienne koki saman kohtalon Ranskan Cupin loppuotteluissa vuosina 1981 ja 1982.

Rep palasi Hollantiin vuonna 1983. Feyenoordin paidassa hän saalisti vielä kaksi Hollannin liigan pronssia ja lopetti uransa vuonna 1987 HFC Haarlemissa.

Maajoukkueura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johnny Rep pelasi oikeana hyökkääjänä vuoden 1974 ja vuoden 1978 MM-kilpailuissa ja sai molemmista turnauksista MM-hopeaa. Vuoden 1974 lopputurnauksessa hän teki neljä maalia ja vuoden 1978 turnauksessa kolme.[1] Maailmanmestaruuskilpailujen lisäksi Johnny Rep edusti Hollantia vuoden 1976 ja vuoden 1980 EM-kilpailuissa ja voitti 1976 EM-pronssia. Yhteensä Rep pelasi Hollannin maajoukkueessa 42 peliä tehden niissä 12 maalia. Hän teki maalin heti ensimmäisessä maaottelussaan ystävyysottelussa Espanjaa vastaan.

Joukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ekberg, Jari: Kuin taivasta koskettaisi, s. 238, 255–256, 282. Atena, 2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Johnny Rep.


Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.